Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  I-länderna vägrar betala notan för sin egen miljöförstöring

  Klimattoppmötet i Köpenhamn blev som bekant ett fiasko, men mötet hade åtminstone ett konkret löfte som var ett litet steg på vägen. 100 miljarder dollar om året från de rika länderna till tredje världen, i syfte att hjälpa dom att ställa om. Frågan är om de rika länderna ens kommer att hålla det löftet. Fina löften om finansiering som sen inte blir av har vi ju sett några gånger på diverse G8-möten bland annat.

  De hundra miljarderna skulle visserligen inte levereras förrän 2020, men redan i år var det meningen att 30 miljarder skulle skänkas till U-länderna. Hittills har nästan alla dessa pengar samlats in enligt World Resource Institute, men enligt välgörenhetsorganisationen Oxfam är många av dessa pengar bara pengar som U-länderna ändå skulle ha fått, men som bara har döpts om, vilket också är vad den svenska regeringen har fått kritik för att göra. Indiens miljöminister menar att det snarare rör sig om 8 miljarder i nya pengar istället för 30.

  Oxfam påpekar dessutom att det står i Kyotoprotokollet att länderna som har orsakat uppvärmningen (de rika länderna) har ett ansvar att betala kostnaden för omställning för de som drabbas (tredje världen). Och kostnaden för att göra en grön omställning riskerar att hamna långt över 100 miljarder dollar om året. Den siffran är nämligen baserad på antagandet att vi klarar av att få en uppvärmning på max 2 grader, vilket vi inte är i närheten av att nå med dagens avtal och internationella åtaganden. Och om inte vi betala så blir det U-länderna som får ta kostnaden i form av sämre skördar, vattenbrist och andra miljöproblem.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.