Idag tar årets resurser slut
Vår ekologiska skuld växer och blir allt större. På mindre än åtta månader har mänskligheten uttömt jordens budget för 2022 och lever resten på året från framtida generationer.
Tidpunkten för Earth Overshoot Day är tillsammans med 2019 den tidigaste uppmätta och demonsterar mänsklighetens ohållbara konsumtion. Samtidigt finns lösningarna och väntar bara på att skalas upp.
Det är organisationen Global Footprint Network som i samarbete med WWF varje år försöker beräkna när på året människan konsumerat upp mer än vad jorden har möjlighet att leverera, den så kallade Earth Overshoot Day eller på svenska ”den ekologiska skuldens dag”. Människor använder lika mycket ekologiska resurser som om vi levde på 1,75 jordar.

Datumet – eller nyckeltalet – är ingen exakt vetenskap, utan bygger på olika beräkningar av bland annat energikonsumtion, fiske, skogsbruk och koldioxidutsläpp.
I år tog jordens teoretiska resurser slut den 28 juli, vilket tillsammans med 2019 är det tidigaste datumet någonsin. Det är en dag tidigare än förra året och nästan en månad tidigare än 2020. Den bättre noteringen 2020 var en direkt effekt av pandemins nedstängningar och förändrade beteende, vilket visar vilken effekt en omställning skulle kunna få. Dessvärre ökar nu utsläppen igen
Alltsedan dess start 1970 har Overshoot Day infallit tidigare och tidigare, med ett litet undantag för finanskrisen 2008 och 2020. Just startåret 1970 räckte budgeten i princip hela året och sedan dess har dagen krupit fram i kalendern för varje år. I år har alltså mänskligheten uttömt jordens budget för året på mindre än åtta månader. Om hela världen levde som vi i Sverige skulle Overshoot Day infalla redan i april.
Men precis som Global Footprint Network skriver finns det en enorm möjlighet i de många befintliga lösningarna som är redo att användas i stor skala. Det gäller bland annat mer växtbaserad kost, mer sol- och vindkraft, smartare elnät, mer och bättre återvinning, koldioxidskatt, trädplantering, minskat resande och politiska initiativ i linje med EU:s gröna giv osv. Dessa initiativ skulle utöver att minska belastningen på klimat och miljö även ha positiva fördelar på hälsa och livskvalitet.
Låt därför dagen vara en påminnelse som inte faller i glömska till nästa år.
Lyssna gärna på Supermiljöbloggens redaktör Anna Ljungström i P1 Morgon för en diskussion om dagens betydelse samt mediernas klimatrapportering kring händelser som Overshoot day.
Faktarutan
FAKTARUTAN
Overshoot day – infaller allt tidigare
1970: 30 december
1980: 4 november
1990: 10 oktober
2000: 22 september
2005: 24 augusti
2010: 6 augusti
2019: 26 juli
2020: 22 augusti
2021: 29 juli
2022: 28 juli
Datumen uppdateras löpande i takt med att ny data blir tillgänglig. Därför kan datumet vara ett annat än det som presenterades det aktuella året.
Källa: Global Footprint Network

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till