IEA-chef oroas över att klimatfrågan halkat ner på den politiska agendan
International Energy Agencys chefsekonom, Fatih Birol, var i fredags på besök i Sverige med en ny rapport som ska få världens länder att börja agera mer kraftfullt i klimatfrågan.
Dr. Fatih Birol, som är en av världens främsta energiexperter och som vid seminariet på Handelshögskolan i Stockholm beskrevs av moderatorn som energivärldens Bruce Springsteen eller Madonna (Beyonce eller Justin Bieber för de yngre), varnade under sin presentation för att klimatfrågan är på väg ner på den politiska agendan.
– De vetenskapliga bevisen blir fler samtidigt som intresset för klimatförändringarna minskar. En väldigt tragisk paradox, konstaterade Birol som hoppas att IEA:s nya rapport ska knuffa tillbaka frågan på agendan igen hos världens regeringar.
I rapporten, Redrawing the Energy-Climate Map, framgår nämligen att vi globalt sett har en enorm uppgift framför oss samtidigt som tiden håller på att rinna iväg:
- I dag kommer 2/3 av växthusgasutsläppen från energisektorn.
- Under 2012 var de energirelaterade koldioxidutsläppen 31,6 miljarder ton, nytt högsta rekord och en ökning med 1,4 % jämfört med året innan.
- Fortsätter trenden med ökande utsläpp går världen sannolikt mot en temperaturhöjning på mellan 3,6 och 5,3 grader jämfört med förindustriella nivåer.
- Tvågradersmålet är tekniskt sett fortfarande möjligt att nå, men för att klara IEA:s 450 ppm-scenario som förväntas ge oss en 50 % chans att hålla temperaturhöjningen under två grader krävs i princip att mer än 2/3 av de fossila reserver man redan känner till måste lämnas kvar i marken.
- Förutom uppgiften att ställa om hela energisystemet finns samtidigt ett behov att se till de 1,3 miljarder människor som inte har tillgång till någon elektricitet alls och de 2,6 miljarder som förlitar sig helt på traditionell användning av biomassa vid matlagning.
Enligt Birol kommer FN:s klimatmöte som hålls i Paris 2015 bli viktigare än vad mötet i Köpenhamn var 2009. Här måste nämligen världens länder besluta om vilket globalt avtal som ska börja gälla från och med år 2020. Men det innebär inte att vi kan avvakta och se vad som händer.
– Om vi lutar oss tillbaka och väntar (and watch the game) så kommer stora mängder kol hamna i atmosfären, energiinfrastruktur kommer låsas fast genom ohållbara investeringar och det kommer bli mycket svårare att minska utsläppen vid ett senare tillfälle, berättade Birol under seminariet.
Vad IEA vill visa med sin rapport är att det finns fyra områden som skulle kunna prioriteras eftersom de snabbt kan ge effekt och förhoppningsvis få utsläppskurvan att plana ut och börja sjunka redan innan år 2020. Det handlar enligt IEA om följande områden:
- Satsa stort på åtgärder för energieffektiviseringar.
- Begränsa byggandet och användningen av ineffektiva kolkraftverk.
- Minimera metanutsläppen vid olje- och gasutvinning.
- Avskaffa subventioner till fossila bränslen i snabbare takt.
En av fördelarna med dessa åtgärder är enligt IEA att de inte hotar länders ekonomiska tillväxt, något Birol poängterade var viktigt att lyfta fram, inte minst för att få med sig världens finansministrar på förslagen.
Läs också: Strafftullar på solpaneler: ”Det är riktigt dålig politik”

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till