Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  IEA: Tvågradersmålet är kört

  Bara månader efter att klimatförhandlingarna i Cancun avslutats dömer nu internationella energiorganet (IEA)s chefsekonom Fatih Birol ut klimatförhandlingarna och säger att världen kan ”Kyssa tvågraders-målet farväl”.

  Enligt Birol är tvågraders-målet som FN godkände i Cancun ”praktiskt taget omöjligt” att nå. Detta beror på flera saker enligt Birol. För det första är tar de flesta länder helt enkelt inte klimatfrågan på allvar. För att hålla temperaturen under två grader krävs att våra utsläpp når sin topp senast 2020. Men det åtgärder som har presenterats räcker inte. Vi skulle behöva fyrdubbla våra ansträngningar om vi vill nå målet menar Birol, och det mesta av den ökade ansträngningen behöver ske ”i länder där klimatförändringarna inte är högt upp på agendan”.

  Birol menar också att många länder har höga mål, som inte är uppbackade av konkret politik, och att även om vi räknar in de löften som gjordes i Köpenhamn och Cancun så är det troligare att uppvärmningen hamnar på runt 3.5 grader

  Birols främsta invändning handlar dock om den framväxande skiffergasen som supermiljöbloggen har skrivit om tidigare. Fracking som tekniken kallas går ut på att skapa en konstgjord sprickbildning i berget där gasen ska sippra upp, och som trots stora miljöproblem är på frammarsch. Birol menar att fracking redan har lett till en halvering i investeringarna i förnyelsebar energi i USA, och att tekniken kommer att slå igenom både i Europa och Asien, vilket riskerar att leda till minskade investeringar i förnybara energikällor även där. Den enda rimliga möjligheten att nå tvågraders-målet är enligt Birol om ekonomin saktar ned, men det bedömer IEA inte som troligt.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.