Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Importera atomsopor – Om kärnkraftsindustrin får välja

  I Sverige finns en lag som säger att man bara får slutförvara de egna atomsoporna och inte importera andra länders. Det vill kärnkraftsindustrin ändra på.

  De svenska planerna på ett slutförvar för atomsopor i Forsmark följs med stort intresse av forskare och industri från andra europeiska länder.
  Slutförvar är en dyr historia, där materialet lagras på 500 meters djup, innefattat i kopparkapslar, betong och lera.
  Den nyligen entledigade generaldirektören för Energimyndigheten Thomas Kåberger säger till SR Vetenskapsradion att: ”De ekonomiska drivkrafterna för att samordna hantering av kärnavfall kommer att vara väldigt starka”.
  Mycket är ännu oklart vad gäller slutförvaret av kärnbränsle: Det måste hållas åtskilt från allt liv i 100 000 år, men den lösning med kopparkapslar som föreslås i Forsmark har fått kritik från forskare för att gå sönder redan efter 1 000 år. Politiska påtryckningar för att lätta på den svenska lagen om slutförvar är att vänta.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.