Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Klimatförändringarna gjorde Indiens och Pakistans rekordvarma mars och april minst 30 gånger så sannolik. Det visar en ny studie från det internationella forskarteamet World Weather Attribution.

    Den fruktansvärda värmeböljan som Indien och Pakistan upplevde i mars och april var den mest intensiva, utbredda och ihållande i regionens historia. Indien upplevde sina högsta temperaturer i mars på 122 år, och Pakistan och nordvästra och centrala Indien fick utstå sin varmaste april.

    Många temperaturrekord slogs i båda länderna. Under de två månaderna påverkade extrem värme nästan 70 procent av Indien och 30 procent av Pakistan och minst 90 dödsfall beräknas ha inträffat.

    Hundratals skogsbränder brann också över hela Indien och i Pakistan orsakade snösmältningen att en glaciärsjö översvämmades och utplånade en nyckelbro, skriver Washington Post.

    Nu har den internationella forskargruppen World Weather Attribution undersökt händelsen och kan i en ny rapport visa att klimatförändringar orsakade av människor gjorde denna historiska händelse minst 30 gånger mer sannolik.

    Även Friederike Otto, medförfattare till studien, var förvånad över utvecklingen:

    Det som var särskilt exceptionellt och särskilt ovanligt var hur tidigt det började.

    Gruppen använder sig av så kallad attributionsforskning, som studerar i vilken mån enskilda klimathändelser kan kopplas till klimatförändringar. Förra sommaren kunde de med den här typen av forskning visa att värmeböljan i Nordamerika i slutet av juni hade varit osannolik utan global upphettning och att det extrema skyfallet som föll över Tyskland och Belgien i juli var mellan 1,2 och nio gånger mer sannolik på grund av människans påverkan på klimatet.

    För några veckor sedan kunde de även visa att klimatförändringarna förvärrade nederbörden som orsakade de förödande översvämningarna i östra Sydafrika.

    För Indien och Pakistan blev värmen en enorm påfrestning för människor i hela regionen. Arbetarna kunde inte längre arbeta hela dagar utomhus, vilket belastade deras försörjning och ekonomin. Viktiga jordbruksområden i Indien förväntas nu se en 10-35 procentig minskning av skörden på grund av värmeböljan.

    Minskad skörd kommer få redan höga lokala marknadspriser att stiga ytterligare. Det kommer även att minska den globala vetetillgången i en situation när tillgången redan är stressad på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

    Källa: World Weather Attribution

    Studien släpptes fem dagar efter en liknande analys från brittiska vädertjänsten Met Office. Den fann att sannolikheten för en rekordvarm april och maj i nordvästra Indien och Pakistan har blivit ungefär 100 gånger så sannolik på grund av klimatförändringarna. Friederike Otto säger att den brittiska uppskattningen ligger väl inom osäkerheten i deras studie:

    Båda visar att klimatförändringarna innebär ett verkligt skifte när det kommer till den här typen av värmeböljor.

    World Weather Attribution-studien undersökte också sannolikheten för att en värmebölja som liknar den i Indien och Pakistan skulle inträffa om världens medeltemperatur blir ännu högre än idag. Teamet fann att en sådan värmebölja skulle bli två till tjugo gånger så sannolik om planeten når två grader över förindustriella nivåer. Då ska vi komma ihåg att Indien har värmts upp runt 1 grad och Pakistan 1,2 grader.

    Studien kompletterar därmed den växande forskning som understryker hur klimatförändringar ökar extrema väderhändelser över hela världen. Enligt IPCC:s senaste klimatrapport finns det tydliga bevis på att värmeböljor har ökat över nästan alla landområden på grund av klimatförändringarna.

    Och som om det inte var nog så avlöstes värmeböljan i Indien av kraftiga skyfall, skriver DN. Regn, åska och hårda vindar ledde till inställda flygavgångar, trafikkaos och fallande träd och förlamade samhällen ytterligare.

    Det blir allt tydligare att vi lever i extremvädrens tid. Det är bara början.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.