Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Indonesien: Reduktion av växthusgas-utsläpp genom skogsskydd kan bli framgång eller tragedi.

  The Guardian rapporterar att Indonesien planerar att klassa stora delar av sin kvarvarande naturskog som degraderad för att sedan ”återställa” den genom att anlägga oljepalms- och timmerplantager och samtidigt få ekonomiskt stöd för dessa åtgärder genom FN:s REDD-program (REDD: Reduced emissions from deforestation and degradation).
  Greenpeace South-East Asia menar att detta beror på att timmer-, massa- och palmoljeindustrierna har lyckats kapa planeringen av ett gigantiskt samarbete mellan Norge och Indonesien som syftar till att reducera utsläppen av växthusgaser genom att minska avskogningen. Det råder dock en del oenighet om hur detta ska gå till och det indonesiska Skogsministeriet har försökt förhandla om avtalet mellan Norge och Indonesien så att även trädplantering på ”degraderad” mark ska kunna ingå i åtgärderna.
  Samtidigt ställer Friends of the Earth Indonesia (WALHI) en del kritiska frågor om ett annat projekt inom REDD, den här gången i samarbete med Australien. Projektet går ut på att restaurera torvmarker och skogar som förstördes i samband med ett misslyckat storskaligt risodlingsprojekt som startades av Suharto-regimen 1996. Problemet är att detta projekt genomfördes utan att ta någon hänsyn till lokalbefolkningens vilja eller nyttjanderätt till markerna och konflikterna om vem som har rätt till marken nu är ännu inte utredda. WALHI menar att om Australien inte ställer krav på att lokalbefolkningen ska kunna nyttja marken kommer man bidra till ytterligare ett fall där ursprungsbefolkningars rätt ignoreras och att det är just bristen på respekt för ursprungsbefolkningars rätt till mark som gjort storskalig skövling möjlig tidigare. Man oroar sig också för att ogenomtänkta former av skydd för skogen kommer leda till att lokalbefolkningen inte längre kan utnyttja skogen för sina traditionella näringar och menar att lokalbefolkningen är dom som bäst vet hur ett område ska restaureras.

  Uppdatering 2010-11-24: REDD-monitor har mer information om oklarheterna i avtalet mellan Norge och Indonesien.

  Uppdatering 2010-11-29: Oklarheterna om vad ”degraderad” mark egentligen innebär och vilka områden som kommer omfattas ska tydligen redas ut de närmaste månaderna enligt Agus Purnomo, ordförande för Indonesiens nationella råd för klimatförändringar.

  Uppdatering 2010.12-01: Det verkar som om Indonesiens skogsmyndighet helt enkelt gör som dom vill. I avtalet med Norge ingick att man skulle kartlägga och bygga upp en databas med dom områden som räknas som degraderade men nu har man tydligen beslutat att klassa 41 miljoner hektar som områden lämpliga att ”restaurera” genom att anlägga plantager. Om man hade gjort det efter en kartläggning hade det varit möjligt för miljö- och människorättsgrupper att diskutera kriterierna och urvalet av områden men det blir kanske svårt nu.

  Uppdatering 2011-01-04: Det går sakta framåt för avtalet, just nu har det nått stadiet då presidenten ska underteckna ett dekret och göra det juridiskt bindande. Problemet är bara att det finns minst tre olika utkast till dekret med något olika instruktioner till berörda myndigheter.

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra