Industrin slipper miljöskatterna
En granskning SVT har gjort visar att stålbolaget SSAB:s utsläpp subventioneras till den grad att företaget knappt behöver betala några miljöskatter alls.
När det kommer till elförbrukning så behöver stålindustrin bara betala ett par miljoner kronor om året i elskatt, istället för de 400 miljoner kronor som annars skulle varit fallet. En annan granskning SVT gjort visar att hela industrisektorns elskattsavdrag totalt landar på 15,2 miljarder kronor om året, vilket vida överstiger storleken på regeringens hela klimatbudget på 12,5 miljarder kronor.
Vad gäller skatter på utsläpp av växthusgaser, så deltar SSAB i EU:s utsläppshandel där företaget gynnas både av överskottet på utsläppsrätter och av att vara jämförelsevis koldioxidsnålt. I Sverige subventioneras utsläpp av fossila bränslen i tillverkning med så mycket som 70 procent, vilket gör att bolagen undviker hundratals miljoner kronor i miljöskatter.
Därför betalar SSAB i nuläget bara någonstans mellan tio och tjugo kronor per ton växthusgasutsläpp, vilket är betydligt mindre än de 1600 kronor per ton som en villaägare med oljepanna får betala i energiskatt. Samtidigt står svensk stålindustri för ungefär 11 procent av landets totala koldioxidutsläpp.
För de 1,8 miljoner ton kol SSAB bränner i Sverige betalar bolaget ingenting, eftersom stålindustrin är undantagen den energiskatt som annars skulle tvinga företaget att betala upp emot en miljard kronor för utsläppen detta orsakar. Även ståljättens svavelutsläpp är skattebefriade.
SSAB har ambitiösa planer på att från och med 2045 ha en helt fossilfri stålproduktion. Samtidigt är företaget idag Sveriges enskilt största utsläppare, något de alltså betalar väldigt lite för. Läs mer om vilka miljöskadliga subventioner vi har i Sverige här.
Supermiljöbloggen bevakar svensk miljöpolitik. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till