Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Inför COP16: Ny FN-rapport om finansiering

  Att läget inför COP16 inte är så strålande är kanske ingen nyhet. Möjligheten att ett bildande och ambitiöst avtal kommer att slutas är försvinnande liten. Just att få länder att åta sig utsläppsminskningar verkar svårt, speciellt med tanke på den spända stämningen mellan USA och Kina.

  Mötet är icke desto mindre otroligt viktigt, av flera anledningar. För att komma en bit på vägen, så att ett avtal förhoppningsvis kan slutas i Sydafrika på COP17, krävs det att Cancun-mötet levererar fler överenskommelser. Kanske viktigast av allt, just nu, är frågan om finansiering. Detta för att lösa upp de knutar och förtroendekriser som speglar relationen mellan rika och fattiga länder.
  En ny FN-rapport har nu rätt ut hur man de rika länderna på bästa sätt ska kunna betala de pengar – 100 miljarder dollar årligen – de åtog sig att betala under Köpenhamnsmötet. 30 miljarder ska kunna betalas genom auktioner av utsläppsrätter och nationella koldioxidskatter. Genom att prissätta koldioxiden i det internationella flyget och sjöfarten ska 10 miljarder kunna uppbringas. Ytterligare 10 miljarder kan man få genom att omplacera subventioner till fossila bränslen. Skatt på finansiella transaktioner diskuterades också i rapporten.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.