Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Inför Durban: Sveriges klimattapp

  Ofta heter det att Sverige är ett föregångsland inom miljöområdet. Men vad ser man om man vänder blickarna mot den globala scenen? Håller Sverige måtten i de internationella klimatförhandlingarna? Supermiljöbloggens granskning visar ett Sverige som ramlar på de internationella klimatlistorna och som fuskar med sitt klimatbistånd.

  Sveriges agenda och fokus inför det stora klimatmötet COP17 i Sydafrika är ännu inte offentlig. Men vid en snabb genomgång av Sveriges förehavanden i de internationella förhandlingarna märker man att mycket mer kan önskas av de svenska förhandlarna och miljöministern.

  • Sverige har under flera års tid drivit på för att det ska vara möjligt för länder att ”gömma” sina utsläpp inom skogssektorn. Enligt FN resulterar förslaget i globala utsläpp om upp till ofantliga 800 miljoner ton koldioxid årligen.
  • Alliansen har konsekvent fuskat med det klimatbistånd som ska betalas till drabbade länder för att dessa ska kunna anpassa och skydda sig mot klimatförändringarna. I klimatkonventionen slås det fast att klimatbiståndet måste vara ”nytt och additionellt”. Den svenska regeringen har, istället för att tillföra nya pengar, använt pengar som redan går till fattigdomsbekämpning.
  • På senaste klimattoppmötet öppnade den svenska delegationen upp för att man ska kunna få utsläppsrätter om man använder sig av koldioxidlagring – en teknik som visat sig vara både farlig och dysfunktionell.

  Konsekvenserna av Sveriges internationella klimatpolitik har inte låtit vänta på sig. I Climate Action Networks årliga ranking på klimatprogressiva länder har Sverige rasat lavinartatår efter år:

  Diagram: Sveriges placering på CAN:s rankning

  Diagram: Sveriges placering inom underkategorierna

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra