(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Ingen avverkning i Änok – Högsta förvaltningsdomstolen har sagt sitt

Foto: Anders Hellberg

Ett principiellt betydelsefullt beslut, menar Naturskyddsföreningen.

De två avverkningsanmälda skogsområdena i Änok-deltat i Norrbottens skyddas. Tidningen Norrländska Socialdemokraten, NSD, skriver:

Högsta förvaltningsdomstolen går på Kammarrättens linje och slår fast domen, som innebär att Skogsstyrelsen gjorde fel när myndigheten godkände avverkningen av den skyddsvärda skogen nordväst om Kvikkjokk, i porten till Sarek och världsarvet Laponia.

Domen hade överklagats av Skogsstyrelsen.

Det har varit många turer kring ärendet. Redan 2011 skrev tidningen Miljöaktuellt en längre artikel om bakgrunden till konflikten. Nu, alltså fyra år senare, skriver NSD att domen från Högsta förvaltningsdomstolen innebär en punkt för ärendet.

Skogsstyrelsen tillämpade skogsvårdslagen på fel sätt, Naturskyddsföreningen har talerätt i liknande ärenden framöver och markägarna är berättigade till ersättning från staten för marken.

Att skogen nu skyddas välkomnas inte oväntat av Naturskyddsföreningen. Johanna Sandahl, föreningens ordförande, säger i ett pressmeddelande:

– Det här är ett principiellt betydelsefullt beslut och viktigt för naturvärdena i de fjällnära skogarna. Naturskyddsföreningen har visat på Skogsstyrelsens bristfälliga tillämpning av skogsvårdslagen och nu har Högsta förvaltningsdomstolen gett föreningen slutligt rätt.

Hennes kollega Jan Terstad, avdelningschef skog och naturvård, berättar i samma pressmeddelande om de höga naturärdena i området:

– Inventeringar har visat ett stort antal fynd av rödlistade, hotade och starkt hotade arter, många knutna till olikåldriga skogar som varit orörda en lång tid. Fjällskogarna utgör landets sista riktigt stora intakta naturskogsområden och har bevarandevärden av europeiska mått.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.