Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Ingen avverkning i Änok

  Foto: Anders Hellberg

  Kammarrätten ger inte tillstånd att avverka den unika fjällnära skogen som ligger i ett väglöst vildmarksområde.
  – Det här är en principiellt betydelsefull dom och ett viktigt beslut för naturvärdena i de  fjällnära skogarna, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.
  Det har varit många turer kring de två avverkningsanmälda skogsområdena i Änok-deltat i Norrbottens län. (Läs exempelvis om bakgrunden i en längre artikel i tidningen Miljöaktuellt från 2011.)
  De två skogsområdena har helt eller delvis betecknats som nyckelbiotoper. Men ändå har ansökan om avverkning inte kunnat avslås, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

  Dels för att området är större än vad som kan beslutas som biotopskyddsområde, dels för att en klassning som nyckelbiotop inte är något formellt hinder för avverkning.

  Det som därefter hänt, skriver bland annat tidningen Norrländska Socialdemokraten, är att Naturskyddsföreningen överklagade Skogsstyrelsens beslut om avverkning till Förvaltningsrätten som gav Naturskyddsföreningen rätt. Men den domen överklagades i sin tur av Skogsstyrelsen till Kammarrätten i Sundsvall, som nu alltså meddelat att man inte ger tillstånd till avverkning.
  Kammarrätten har prövat om ifall 18§ i Skogsvårdslagen kan tillämpas i ett fall som detta. Skogsstyrelsen förklarar det på följande sätt:

  Paragrafen säger att tillstånd till avverkning inte får ges om avverkningen är oförenlig med intressen som är av väsentlig betydelse för naturvården eller kulturmiljövården. Skogsstyrelsens bedömning har varit att paragrafen inte kunnat tillämpas då den inte ger området ett långsiktigt skydd.

  Tor Lundberg Tuorda som är skogsägare i angränsning till de områden det strids om och som tagit bilder på området som kan ses här, säger nu till SR Sameradion:
  – Man får aldrig ropa hej förrän det är klart, det har varit så många turer och överklaganden i det här. Det känns kul med domen, men jag har lärt mig att man får aldrig ta ut nåt i förskott.
  Skogsstyrelsen ska nu analysera domen för att ta ställning till ett eventuellt överklagande.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra