Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ingen koldioxidlagring i Vattenfalls ”CCS-kraftverk”

  När Vattenfall startade en pilotanläggning för separation och lagring av koldioxid invid sitt stora brunkolskraftverk Schwarze Pumpe gjordes detta med pompa med ståt. I en reklamfilm från Vattenfall kallades verket för ”världens första CCS-kraftverk” och bolaget försökte under 2007 använda begreppet ”koldioxidfri kolkraft’”, något som godkändes i Sverige men inte i Tyskland. Ingen koldioxid har lagrats och ingen kommer heller att lagras i framtiden.
  Trots att separationen har lyckats bra med över 97 procent separation så visar sig nu projektet vara en total flopp. Eftersom bolaget fortfarande inte har fått tillstånd för lagringen har de nu gett upp hoppet om att någonsin kunna genomföra lagringen. Den koldioxid man har lyckats separera släpps nu helt enkelt ut i luften igen.
  Misslyckandet kommer inte som någon överraskning då detta är något som länge varnats för från miljöorganisationer, Supermiljöbloggen har också tidigare skrivit om att rapporter som visar på att koldioxidlagring inte fungerar men inte alla håller med om detta. Svenskt Näringsliv skrev i början av året att Koldioxidlagring kan bli en svensk paradgren och regeringen öppnade i våras upp för koldioxidlagring till havs. Kanske kan Vattenfalls misslyckande i Tyskland förändra regeringens syn på koldioxidlagring i Sverige.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.