Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Intervju Nyheter

    ”Svenskt Näringsliv uppvisar självskadebeteende”

    Eva Karlsson, VD för Houdini Sportswear har fått respons på sin kritik mot Svenskt Näringsliv. Foto: Eva Karlsson

    För företagaren Eva Karlsson, delägare och VD i Houdini Sportswear AB, är en framåtsyftande och progressiv hållning i klimat- och resursfrågorna självklar. Ja, rentav ett överlevnadsvillkor. Desto mer beklagar hon Svenskt Näringslivs bakåtsträvande attityd till klimat- och miljöinsatser.

    Eva Karlsson blev inte förvånad när hon tog del av Supermiljöbloggens uppmärksammade granskning av Svenskt Näringslivs och dess dotterorganisationers negativa inflytande på svensk miljö- och klimatdebatt sedan tidigt 70-tal. Snarare var det något av en bekräftelse på det hon på senare år uppfattat som ointresse och osaklighet hos näringslivets högsta branschorganisation. 

    –  Jag tror starkt på samverkan inom näringslivet. Till exempel har jag vid ett par, tre tillfällen under de senaste åren skickat mail med konstruktiv kritik direkt till dem eller deras redaktion, trots att tiden är knapp och jag har fullt upp med den operativa verksamheten som VD på Houdini, berättar Eva Karlsson.

    ”Näringslivet skulle må bra av att ha en enad front”

    – Jag vill absolut inte starta något krig mot Svenskt Näringsliv, och har ingen synpunkt på att man skulle göra ett dåligt jobb i andra avseenden. Det svenska näringslivet skulle dock må bra av att ha en enad front på detta område.

    – Det är olyckligt för Svenskt Näringsliv om man driver linjen att hållbarhet och klimat är en vänster-högerfråga. Detta går dessutom helt tvärt emot den internationella trenden, där efterfrågan på  hållbarhet och cirkularitet är hög och därmed strategiskt avgörande för varje företag som fortsatt vill vara relevant och framgångsrikt. Så jag vill kalla den här attityden för ett självskadebeteende, de levererar helt enkelt inte i dessa områden.

    Helt annan attityd inom branschorganisationen Teko

    Eva Karlsson upplever helt andra attityder inom sin egen branschorganisation, Teko, som ju likafullt är knuten till Svenskt Näringsliv, och nämner att hon deltagit i framåtsyftande, positiva projekt kopplade till återbruk och cirkularitet inom textilproduktion.

    – I Sverige har vi en stark tradition av samverkan, något av en superkraft i den komplexa och snabbt föränderliga värld vi nu möter. Om vi drar nytta av den och gör det branschöverskridande har vår huvudorganisation Svenskt Näringsliv en otroligt viktig funktion att fylla.

    – Man skulle stötta sina medlemmar i utveckling och skalning av hållbara tekniska lösningar och produkter, alldeles oavsett vad vetenskapen säger. Det är taktiskt rätt, rent affärsmässigt.

    Du säger att du inte ”vill starta krig” mot din huvudorganisation, men är samtidigt rejält kritisk – hur mycket tålamod har du?

    – Inte jättemycket. Hur vi väljer att gå vidare, det beror på Svenskt Näringsliv. Vi har inget intresse i att som bolag indirekt finansiera lobbying som sätter käppar i hjulen för vår egen verksamhet och framgång. Är jag unik bland företagarna i min ståndpunkt har jag full förståelse för att ingen förändring kommer ske. Men jag skulle tro att det finns många som delar min syn, och i så fall vore det klokt att bjuda in till dialog, sätta en gemensam kurs mot framtiden och hissa segel.

    Eva Karlsson skrev efter SMB:s artikel ett inlägg på Linked-in och berättar att hon har fått reaktioner.

    – Ja, jag fick svar där, och också mejl. Även från folk jag inte känner. Så det finns nog en del som tycker som jag.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.