Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  IPCC: Förnybart kan ersätta fossila bränslen

  FN:s klimatpanel IPCC släppte igår en rapport som hävdar att det är fullt möjligt att ersätta större delen av den fossila energin med förnybara energikällor till 2050, om världens länder väljer att göra tillräckliga investeringar.

  Rapporten lyfter fram flera olika förnybara energikällor, framför allt sol-, vind- och bioenergi som de energislag med störst framtidspotential. Vågkraften avfärdas dock, och bedöms inte komma att spela någon viktig roll i framtidens energiförsörjning. Kostnaden för världens regeringar skulle enligt rapporten hamna på runt 1% av den globala BNP:n per år om vi vill ha en temperaturökning någonstans mellan strax under 2, upp till 2,5 grader.

  Rapporten bygger dock på vissa antaganden som anses kontroversiella inom miljörörelsen, bland annat förutsätts en fortsatt användning av kärnkraft, och CCS-teknik, som ska fånga in koldioxiden från kolkraftverken, men som ännu inte finns kommersiellt tillgängligt. Rapporten utgår också ifrån att en betydligt större del av världens skogar kommer användas till att producera energi, vilket kan bli problematiskt när vi samtidigt kommer ha 2 till 3 miljarder fler munnar att mätta runt 2050.

  En sammanfattning av rapporten finns här.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.