Isabella Lövin rasar om oljepengarna till Timbro
Isabella Lövin (MP), kandidat i EU-valet, skräder inte orden efter att ha läst Supermiljöbloggens och Dagens ETC:s granskning av hur oljejätten Exxon köpt sig inflytande över Moderaternas miljöpolitik.
– Jag visste att det fanns kopplingar, men omfattningen är skrämmande, säger hon i en intervju.
Denna text är skriven av Dagens ETC:s reporter Eigil Söderin.
Alla kort måste upp på bordet nu och i synnerhet statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) måste redogöra för väljarna vilka kopplingar de har till oljeindustrin. Det kräver Isabella Lövin, MP:s toppnamn i EU-valet, efter Dagens ETC:s och Supermiljöbloggens granskning, publicerad den 4 juni.
– Det är oerhört allvarligt att amerikanska oljebolag och pengar från oljeindustrin har fostrat en hel generation svenska borgerliga ledare och opinionsbildare till att bli klimatförsenare och i en del fall klimatskeptiker. Det är också anmärkningsvärt att man inte svarar på frågor, säger hon till Dagens ETC.
Kallar det påverkansoperation
Isabella Lövin kallar det en slags påverkansoperation från oljelobbyn som började i USA på 1980-talet. Hundratals dokument som Dagens ETC och Supermiljöbloggen granskat visar hur pengar och inflytande sipprat in i den svenska politiska sfären i Timbro och Moderaterna. Och att samarbetet med det amerikanska Atlas network, som agerar mellanhand, pågår fortfarande.
Även om Sverige jämför med andra länder haft en progressiv klimatpolitik tror Isabella Lövin att Timbro och de Atlas-kopplade politikerna haft en stor påverkan på debatten.
Hon nämner att Gunnar Hökmark (M) som politiker i i EU-parlamentet grundade tankesmedjan European Enterprise Institute, som aktivt jobbade mot Kyoto-protokollet.
– Hade man tagit klimatkrisens förödande effekter på det allvar som det naturligtvis förtjänar hade vi sett en omställning för länge sedan. Då hade inte Reinfeldt inte miljöklassat dieselbilar utan istället uppmuntrat en elektrifiering.
Ett försvar jag har hört är att de skulle ha samma marknadsliberala åsikter oavsett kopplingen till fossillobbyn. Vad säger du om det?
– Jag tvivlar på det. Vi vet ju hur Exxon och de amerikanska tankesmedjorna med bland annat Fred Singer i spetsen producerat vilseledande rapporter som har sått tvivel i klimatfrågan. Det tror jag har påverkat borgerliga politiker. Och i nästa skede så finns det finansiering. Att industrin är frikostig och generös med att erbjuda stöd till konferenser och resor och utbildningar. Det som ni har pekat på. Så finns det också ytterligare påverkansmöjligheter på det sättet.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till