Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Järnvägssatsningens bluffsiffror – Vi har dem.


  Igår utannonserade Alliansregeringen en järnvägssatsning på 3.6 miljarder kronor över 2012-2013. Vi har på Supermiljöbloggen granskat siffrorna och funnit att sanningen ligger långt ifrån det som står i Alliansens pressmeddelanden.  Plannivån för drift- och underhåll för järnvägen låg år 2009 på 6.6 miljarder kronor/år. Det var denna nivå som Alliansen valde att frångå när de sänkte tågunderhållet med 700 miljoner kronor. Nivån återställdes sedermera med deras ”satsning” på 800 miljoner kronor som i själva verket agerade mer som återställare.

  Frågan man måste ställa sig är förstås hur pass högt järnvägsunderhållet blir med de pengar Alliansen nu utannonserat. Svaret är att det inte blir särskilt mycket mer pengar till järnvägen. Enligt regeringens egna dokument kommer järnvägsunderhållet att landa på sju miljarder årligen, vilket är 400 miljoner kronor mer än plannivån för år 2009.

  Gapet mellan det behov som finns och det faktiska järnvägsunderhållet ligger enligt Trafikverket på ca 2-3 miljarder kronor/år och de problemen lär inte 400 miljoner kronor råda bot på.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.