(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Joggingskor skapar stora fotavtryck

Foto: CCO

Enligt en ny studie skapar joggingskor större ekologiska fotavtryck än tidigare trott. Störst påverkan har tillverkningen av skon och materialtillverkningen.

Det är däremot inte bara joggingskor som kunde varit mer hållbara. Skoindustrin överlag skulle behöva en förbättring. Enligt en undersökning gjord av Swedwatch används en stor andel kemikalier och mycket vatten under tillverkningsprocessen vilket ofta har hög belastning på näromgivningen. Även höga hälsorisker för arbetare har dokumenterats då hälsokraven på fabrikerna är låga.  Swedwatch skriver:

“För närvarande finns få miljöanpassade alternativ på den svenska skomarknaden. De flesta intervjuade företagsrepresentanterna uppger att de inte märkt av något intresse eller någon efterfrågan från konsumenterna, med undantag av Scorett som ofta får frågor från sina kunder om miljö och etik i produktionen. Skomarknaden har inte genomgått en liknande granskning som textil- och klädbranschen har gjort de senaste åren. Möjligen kan en större uppmärksamhet om de negativa miljöeffekterna från läderproduktionen skapa intresse för ämnet hos konsumenterna, vilket i sin tur skulle kunna driva på företagen att börja arbeta mer aktivt med denna fråga.”

25 miljarder joggingskor görs per år och en sko kan innehålla 65 delar och ha 360 steg i tillverkningsprocessen. Ett par vanliga joggingskor i syntetiskt material släpper enligt en uträkning ut ungefär 14 kg co2 (+/- 2,7 kg), medan andra studier har indikerat på co2-utsläpp på mellan 18-41 kg per par.

Om du vill leta efter mer hållbart producerade skor bör du titta efter EU-blomman.

Förhoppningsvis kan informationen och ett intresse från konsumenterna ge tillverkare en spark i rumpan mot mer hållbara produktioner.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.