Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Jordklotet värms upp mer på dagen – kan vara riskabelt

    bild på jordklotet från en satellit
    Foto: Chalmers tekniska högskola

    Uppvärmningen av Jorden är ojämnt fördelad mellan dag och natt. Men tidigare trend, med högre temperaturer nattetid, har under de senaste 30 åren blivit den motsatta. Fyndet har gjorts av en internationell grupp forskare, bland annat från Chalmers i Göteborg, och det oroar dem.

    Klimatförändringens dynamik är mycket komplex och en lång rad faktorer spelar in. Forskarlaget gjorde sin upptäckt när de i en ny studie skulle bekräfta tidigare observationer om ökad uppvärmning nattetid.

    Denna tendens har varit känd länge och kännetecknar utvecklingen från mitten av 1900-talet och framåt. Men resultatet i den uppföljande studien visade alltså att det inte är så längre: de senaste 30 åren har istället jordytan värmts mer under dagtid än under natten. Denna förändring gör att temperaturskillnaden mellan dag och natt ökar.

    Detta kan låta tämligen oskyldigt, men forskarna pekar på risken för storskaliga förändringar med effekter på skördar, djurs välbefinnande och folkhälsan. Större variationer mellan dag- och nattemperaturer kan till exempel öka stressen på hjärt- och kärlsystemet, med bland annat högre blodtryck som följd.

    Studien har inga säkra svar på vad omsvängningen av denna så kallade ”asymmetriska uppvärmning” beror på. Minskad molnbildning, i sig ett mycket svårbeforskat område, samt minskad avdunstning dagtid som en följd av mer torka och kraftiga värmeböljor nämns som förklaringar.

    Detta visar på behovet av anpassade strategier inom olika områden som påverkas av temperaturvariationer mellan dag och natt, såsom jordbruk, folkhälsa och skogsförvaltning, för att ta itu med de utmaningar som denna klimatförändring innebär, säger en av forskarna Ziqian Zhong i ett pressmeddelande.

    Studien publicerades i Nature Communications och kan läsas i sin helhet här.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.