Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  JUST NU: Nytt klimatavtal först 2015?

  Kommer ett nytt klimatavtal dröja till 2015? Om Norge och Australien får sin vilja igenom så blir det så. På klimatmötet i Panama som pågår just nu, och som är ett förmöte inför klimatmöte i Durban i december, så argumenterar de för att 2015 är den första rimliga tidpunkten då man kan tänkas nå en överenskommelse.


  Det är en rad frågor som behöver avhandlas i Durban, och som därför också är aktuella nu på förmötet. Bland annat kommer kyotoprotokollets åtagandeperiod att upphöra i slutet av 2012, vilket innebär att det riskerar att uppstå ett glapp fram till nästa avtal där länderna inte är bundna till några minskningar alls. EU har därför gått ut och krävt att det behövs tillfälliga åtaganden som gäller fram till nästa riktiga avtal. Men EU är inte själva beredda att ta på sig mer, om inte andra länder gör samma sak, med hänvisning till att EU ”bara” står för 11 % av världens utsläpp, enligt AFP.

  Annars fortsätter de vanliga striderna på mötet, där fattiga länder upplever att de rika länderna inte lever upp till de redan urvattnade åtaganden som finns. Bland annat handlar det om att mycket av det klimatbistånd som har utlovats helt enkelt inte har kommit fram. Många länder, däribland Sverige, har trollat med siffror. Genom att döpa om vanligt bistånd till klimatbistånd så hävdar man att nya pengar skjutits till, trots att det strider emot vad som stod i avtalet, där det framgick att klimatbiståndet skulle vara utöver fattigdomsbekämpning. Diakonia skriver mer om detta.

  Utöver detta så handlar diskussionen just nu mycket om det förslag som Australien och Norge presenterade, ett förslag där de lägger fram en ny färdplan för när ett nytt klimatavtal kan antas. Deras förslag går ut på att de kommande åren besluta kring principer för fördelning, hur utsläpp ska beräknas, och andra tekniska frågor som måste besvaras, för att först 2015 anta ett komplett avtal med verkliga utsläppsminskningar. Det står inte i dokumentet, men rimligtvis finns det en tanke bakom valet av år 2015. Så länge republikanerna sitter i majoritet i USAs kongress så är möjligheterna för ett nytt klimatavtal med något som helst innehåll nästan lika med noll. Nästa kongressval sker 2014, förhoppningsvis kommer då en mindre forskningsfientlig grupp makthavare in i parlamentet, vilket ger möjlighet att, som dokumentet uttrycker det ”scale up collective mitigation targets”, alltså öka åtagandena.

  Problemet är att även om 2015 kanske är det första rimliga tidpunkten rent politiskt så är det på tok för sent miljömässigt. För att hålla temperaturen under 2 grader så behöver de globala utsläppen nå sin topp 2015, enligt UNCCCs beräkningar från 2007, eller alternativt ha en betydligt högre minskningstakt senare, och kanske ha ett nettouttag av koldioxid ur atmosfären runt 2050. De här förseningarna kommer göra tvågradersmälet ännu mycket svårare att uppnå, vilket naturligtvis är extremt problematiskt, då många menar att även tvågradersmålet är för högt satt.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.