Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Kåberger: Sverige kan ha mer än 100 procent förnybart – inom 20 år

    Förnybarhetsrådets ordförande säger till Supermiljöbloggen att Sverige kan bli en ekonomisk vinnare genom att börja exportera energi till Europa.

    Förnybarhetsrådet, som är en samarbetsorganisation för de fyra branschorganisationerna Svenska bioenergiföreningen, Svensk vindenergi, Solenergiföreningen och Energieffektiviseringsföretagen, anordnade under torsdagen ett seminarium i Europahuset i Stockholm för att presentera vad man kallar för en ”idéskiss” – Förnybara möjligheter (pdf).

    Enligt Tomas Kåberger, professor och ordförande för rådet, är huvudbudskapet i den korta rapporten att vi måste sluta betrakta energisystemets utveckling som en fråga om att tillfredsställa endast det svenska energibehovet. Sverige har nämligen så pass goda förutsättningar, i form av förnybara resurser och industriella kompetens på energiområdet, att vi skulle kunna få fram långt mycket mer förnybar energi än vad vi själva behöver. Något vi skulle kunna tjäna stora pengar på.

    – Det är inte konstigare att Sverige bidrar till resten av Europas energiförsörjning än att Skellefteå kommun bidrar till resten av Sveriges, sade Kåberger under seminariet.

    Förnybarhetsrådet menar att den förnybara energin i Sverige redan till år 2030 skulle kunna stå för mer än 100 procent av den svenska energianvändningen. Det här behöver i sig inte utesluta kärnkraft och fossila bränslen i systemet, som vi enligt Kåberger kan ha kvar ”om vi vill”. Poängen är snarast att Sverige har möjlighet att tillföra så mycket ny förnybar energi att den förnybara energin sammantaget blir mer än 100 procent av den svenska energianvändningen.

    Supermiljöbloggen passade efter seminariet på att fråga Kåberger hur han med detta mål i åtanke ser på diskussionerna om i fall det ska sättas ett nytt gemensamt EU-mål för förnybar energi till år 2030.

    – Den förnybara energins konkurrenskraft har utvecklats så bra att det inte är en fråga om kvantitativa mål som ska pressas fram. Nu är det en fråga om att ta till vara de ekonomiska möjligheterna. Det här är inte en uppoffring längre, det är en möjlighet.

    Men är det då bra att ha ett EU-mål till 2030?

    – Det är inte säkert. Det kan faktiskt vara dåligt. Det är som nu när vi i Sverige har ett mål om 50 procent (förnybar energi) till 2020, och så har vi redan nått det målet. Då framstår det ju som reaktionärt utvecklingshämmande att ha ett mål som säger att nu ska vi inte öka det förnybara mer.

    – Men man kan också säga, att ur rent svensk egoistisk ekonomisk synpunkt så är det bra ju högre mål man sätter i EU, för ju mer förnybart man ska ha, desto roligare kan det bli för Sverige.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.