Kakao, bananer och kaffe hotas av allt varmare klimat
Många viktiga grödor i utvecklingsländer, som bananer och kaffe, blir mycket mer svårodlade med ökande växthusgasutsläpp. Därmed hotas såväl den globala livsmedelsförsörjningen som levebrödet för många miljoner odlare. Det visar en studie som beställts av organisationen Fairtrade.
Forskarna studerade hur klimatförändringarna kan förväntas slå i länder med odling av kaffe, te, bananer, kakao, bomull och sockerrör utifrån två av FN:s klimatpanels utsläppsscenarier kring år 2050. De scenarier som man utgick från var RCP 8,5 och RCP 4,5.
Förstnämnda scenariot beskriver en business-as-usualtrend utan fungerande klimatpolitik och tre gånger så höga växthusgasutsläpp år 2100 som idag. Det andra visar en utveckling där utsläppen stagnerar kring år 2040 och världens länder gör stora klimatåtgärder.
Studien, som utförts vid två universitet i Amsterdam och Bern visar att följderna blir mycket svåra redan år 2050 om utvecklingen tillåts fortsätta enligt det värsta scenariot. Ekonomisk kollaps väntar odlare och deras anställda när grödorna blir svåra, eller helt omöjliga att odla. Det slår hårt mot länder och invånare med omfattande odling av vissa specifika grödor, som till exempel Ghana och Elfenbenskusten med två tredjedelar av världens kakaoproduktion.
Det är främst ökad värme, med fler perioder med extrema temperaturer, och längre torrperioder som var för sig eller i kombination försämrar möjligheten att odla. Studien visar att till exempel kaffeländer som Vietnam och Indonesien kommer att få ökade problem med extrema temperaturer, även om utvecklingen följer det mer gynnsamma scenariet RCP 4,5. Detta gäller även de stora bananländerna Ecuador och Indien, som är världens största producenter.
Det krävs omfattande stöd i form av finansiering av klimatanpassning och förbättrat partnerskap för odlarna, framhåller Juan Pablo Solís, rådgivare för klimat och miljö på Fairtrade International:
Det internationella samfundet måste samlas kring odlarna och omedelbart engagera sig för klimatåtgärder. Det måste göras genom att öka motståndskraften hos odlarna för att skydda deras försörjning och bevara miljön, säger han i Fairtrades nyhetsbrev.
Fairtrades generalsekreterare i Sverige, Hewan Temeshgen, betonar i samma brev att de jordbrukare som drabbas värst bor i länder som bidragit allra minst till de klimatförändringar som nu hotar dem inom en nära framtid.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till