
Trots all rapportering om klimatkrisen upplever svenskarna den här sommaren som mycket kall. Och badvattnet är iskallt. Men det är ett mycket begränsat fenomen. En titt på väderinsitutens temperaturkartor visar hur kraftig uppvärmningen av haven är, även runt Sverige.
Siffrorna ljuger inte: det har under stora delar av sommaren varit lägre badtemperaturer än normalt för prövade svenskar på hemmasemestrar. Dessutom sjönk de under den svala juli från de behagligare värdena under den varma inledningen av semesterperioden, berättade bland annat DN om.
Men den större bilden visar alltså något annat. På det globala planet är värmeböljorna detta år i flera olika delar av världshaven fullkomligt abnorma. Utanför Florida har ytvattnet närmat sig temperaturen i en bubbelpool, strax under 40 grader. Även Medelhavet uppvisar extrema temperaturer. Forskarna ställer sig oroliga och frågande till utvecklingen, som är mer dramatisk än vad klimatmodellerna indikerat. Detta har SMB berättat om tidigare.
Danmarks motsvarighet till SMHI har dagliga kartor över havens yttemperaturer. Sommarens låga badtemperaturer syns tydligt på bilderna från den senaste tiden – se illustration https://ocean.dmi.dk/satellite/index.php. Kustremsorna i väst och sydöst visar svala stråk, under medelnivån. Men det är bara där. Haven i övrigt, längre ut, uppvisar högre medeltemperatur än normalt, och så har trenden sett ut en längre tid.
Observera att den mörka färgen i Bottenhavet och Bottenviken inte visar att det är varmare där än söderut – utan att medeltemperaturen där är mycket högre än det normala värdet. På global nivå är färgen på kartan mörkt vinröd på många platser, vilket markerar flera graders högre yttemperatur än normalnivån.

Ola Kalén, ocenograf på SMHI säger till SMB att kylan i det svenska kustbandet är ett mycket känt fenomen som kallas uppvällning. Med vissa vindriktningar strömmar då kyliga vattenmassor från djupare delar av haven upp längs kusterna.
– Framförallt på östkusten kan det bli extrema och snabba sänkningar av ytvattentemperaturen med den här uppvällningen, säger han och tillägger att de danska kollegernas havskartor är bra och trovärdiga.
SMHI beskriver också fenomenet på sin hemsida.
”Grova temperaturavvikelser i världshaven”
Ola Kalén intygar även han att världshaven just nu uppvisar grova avvikelser, som trotsar all erfarenhet:
– I synnerhet Nordatlanten har sedan mars månad driftat alldeles extremt. Exakt vad som har skett är inte klarlagt ännu, men många undersöker det just nu och vi får svar så småningom. Allmänt kan väl sägas att det rör sig om många samverkande effekter, till exempel El Nino, vid sidan om den allmänna uppvärmningen av jordklotet som människan orsakar.
Svalkan används av klimatskeptiker
Trots de samstämmiga rapporterna om varma hav och extrema värmeböljor i flera världsdelar, har det svala svenska vädret använts av klimatskeptiker och förnekare i debatten.
Ett tydligt exempel är förra TV-ankaret och journalisten Elisabet Höglund, som på sin blogg frågar sig varför inte media skriver om att svenskarna genomlider en av våra kallaste somrar, utan bara babblar om klimatkris. Ett annat är de moderata klimatförvillarna och riksdagsledamöterna Lars Beckman och Jan Ericson, som bland annat på Twitter raljerat om att det minsann är -67 grader kallt på Antarktis – och, underförstått, alltså inte är någon fara på taket med uppvärmningen.
Den här sortens utspel tror Ola Kalén för sin del är till stor skada för den allmänna opinionsbildningen och kunskapsuppbyggnaden om klimatfaran hos gemene man.
– Ja det tror jag. Och det är ju en väldigt typisk argumentation att peka på enstaka värden på en viss plats. Och när någon säger ”nu är det så kallt här i Säffle” är detta ju i sig sant, utan att det motsäger den större bilden att hela jorden blir allt varmare.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till