Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kanada pressar EU till sämre klimatlagar

  Efter intensiv lobbying från oljeindustrin och tunga politiska påtryckningar ifrån Kanada emot EU, så ser det nu ut som att ett av EU:s viktigaste miljödokument det så kallade bränslekvalitetsdirektivet har försvagats avsevärt, något som beskrivs som ”ett framsteg” av kanadensiska regeringsrepresentanter i läckta dokument.

  Direktivet syftar till att se till att de bränslen som används inom EU ska leda till mindre utsläpp, bland annat genom att EU ska välja att köpa in olja från länder där koldioxidutsläppen per liter olja är så lågt som möjligt. Oljesand pekades särskilt ut som en kategori som borde undvikas eftersom flera studier visar att det ger åtminstone 30 % högre utsläpp än vanlig olja. Om direktivet gått igenom med dessa skrivningar hade oljesand i praktiken inte gått att sälja i EU, något som fick den kanadensiska regeringen att gå i taket.

  Sen det första utkastet på bränsledirektivet kom ut 2009 har det därför pågått en intensiv lobbykampanj ifrån Kanada i samarbete med oljeindustrin för att oljesand inte ska utsättas för några speciella sanktioner. Bland annat ska bland annat ha hotat med att sätta käppar i hjulet för ett kommande frihandelsavtal med EU, något som den kanadensiska regeringen däremot förnekar.

  Friends of the Earth International, som har följt förhandlingarna rapporterar att det har skett över 110 möten med europeiska politiker och tjänstemän de senaste två åren för att stoppa direktivet. Den kanadensiska regeringen ska även ha använt sig av vilseledande och felaktiga siffror som tagits fram av oljeindustrin, samtidigt som de ifrågasatt EU:s siffror, trots att de hade klarat en ”peer review” granskning.  Enligt Friends of the Earth använder Kanada och oljeindustrin samma taktik som tobaksbolagen gjorde för 40 år sedan, och försöker medvetet kasta tvivel över forskning som egentligen är väldigt tydlig.

  2010 togs alla omnämnanden om oljesand bort ifrån direktivet, vilket ledde till en motkampanj från miljöorganisationer för att få tillbaka oljesanden in i dokumentet. EU:s miljökommisionär Connie Hedegaard sa i mars att det är möjligt att avsnittet kunde tas in igen, om medlemsländerna kunde enas om det. Men de senaste ryktena tyder på att den kanadeniska lobbykampanjen har gett resultat och att oljesanden därmed inte kommer utsättas för några sanktioner, något som kanadensiska tjänstemän hyllar som ett framsteg i interna dokument som nu läckt ut. Oljesand har förutom koldioxidutsläpp som ligger långt över nivåer för vanlig olja också en rad andra miljöproblem, som förgiftat vatten i närområdet, skövling av stora naturområden för att gräva fram sanden med mera. Vi har på Supermiljöbloggen skrivit om det tidigare.

  Tidigare på samma ämne: Kanada och EU i bråk om oljesand

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.