Karl-Alfred, kisel och kraften i spenat
Karl-Alfred hade rätt: Spenat är bra för oss. Snart även i en solanläggning nära dig.
Ett tvärvetenskapligt forskarlag vid Vanderbilt-universitet har gjort en bokstavligen grön upptäckt. De kombinerar ett protein som finns i spenat med kisel för att bygga solceller. Proteinets funktion är att omvandla ljus till elektrokemisk energi, det rör sig alltså om ett fotosyntetiskt protein.
Forskare upptäckte detta proteins förmåga att fortsätta fungera även när det är utvunnet ur spenat redan för 40 år sedan. Sedan dess har utvecklingen gått sakta, men nu börjar det ske genombrott. Forskarna säger att om utvecklingen fortsätter i samma takt, kan tekniken vara kommersiellt gångbart inom tre år.
Karl-Alfred visste hur man drar nytta av spenatens inneboende kraft, snart vet forskningen det också.
Fotnot: Tidigare hade vi skrivit ”silikon” istället för ”kisel”. Det byggde på en översättningsmiss: ”silicon” = kisel, ”silicone” = silikon. Vi tackar våra uppmärksamma läsare för rättelsen.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till