Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kärnkraften betalar inte sina avvecklingskostnader

  Strålsäkerhetsmyndighetens ekonom menar att avgiften till kärnavfallsfonden inte räcker till för slutförvar och rivning.

  Idag betalar kärnkraftsbolagen en avgift på 2 öre per kilowattimme till en fond som ska finansiera rivning och slutförvar av kärnbränsle. Den avgiften är alldeles för låg för dagens kärnkraftsproduktion, menar en ekonom på Strålsäkerhetsmyndigheten. För att räcka till, skulle avgiften behöva ökas till 7 öre per kilowattimme. Om kostnaderna ökar, kan 10 öre bli aktuellt. Det är Vetenskapsradion som bett Strålsäkerhetsmyndigheten att räkna på hur stor avgiften behöver vara för att täcka kärnkraftens framtida kostnader.

  Peter Stoltz, ekonom på Strålsäkerhetsmyndigheten, säger till Vetenskapsradion:

  – Om man håller kvar dagens avgiftsnivå så kommer inte pengarna att räcka. För att få balans så skulle man behöva höja avgiften rätt påtagligt.

  Varför är då avgiften så låg i dagsläget? Det beror på att när avgiften bestämdes, tänkte sig de ansvariga att kärnkraften skulle producera mer el. Med reaktorer som krånglar, producerar inte kärnkraften tillräckligt med energi för att täcka upp kostnaderna som fonden beräknas ha framöver.

  Hela Strålsäkerhetsmyndighetens uträkning för Vetenskapsradion finns att läsa här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!