Kärnkraften betalar inte sina avvecklingskostnader
Strålsäkerhetsmyndighetens ekonom menar att avgiften till kärnavfallsfonden inte räcker till för slutförvar och rivning.
Idag betalar kärnkraftsbolagen en avgift på 2 öre per kilowattimme till en fond som ska finansiera rivning och slutförvar av kärnbränsle. Den avgiften är alldeles för låg för dagens kärnkraftsproduktion, menar en ekonom på Strålsäkerhetsmyndigheten. För att räcka till, skulle avgiften behöva ökas till 7 öre per kilowattimme. Om kostnaderna ökar, kan 10 öre bli aktuellt. Det är Vetenskapsradion som bett Strålsäkerhetsmyndigheten att räkna på hur stor avgiften behöver vara för att täcka kärnkraftens framtida kostnader.
Peter Stoltz, ekonom på Strålsäkerhetsmyndigheten, säger till Vetenskapsradion:
– Om man håller kvar dagens avgiftsnivå så kommer inte pengarna att räcka. För att få balans så skulle man behöva höja avgiften rätt påtagligt.
Varför är då avgiften så låg i dagsläget? Det beror på att när avgiften bestämdes, tänkte sig de ansvariga att kärnkraften skulle producera mer el. Med reaktorer som krånglar, producerar inte kärnkraften tillräckligt med energi för att täcka upp kostnaderna som fonden beräknas ha framöver.
Hela Strålsäkerhetsmyndighetens uträkning för Vetenskapsradion finns att läsa här.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till