Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kärnkraftsmotståndarna fler än anhängarna

  Kvinnor och yngre personer är de som är mest kritiska mot kärnkraften. Män och äldre är de som helst vill se nya byggen. Det visar en färsk undersökning.

  Nyheten kommer från Ekot på Sveriges Radio som tagit del av den årliga SOM-undersökningen från Göteborgs universitet.

  Undersökningen visar att 48 procent av svenskarna vill avveckla kärnkraften samtidigt som 36 procent vill bygga ut den. Enligt Ekot är detta andra året i rad som kärnkraftsmotståndarna är fler än anhängarna, något professor Sören Holmberg kommenterar så här:

  – Ja, det har ju att göra med själva (Fukushima-) olyckan och de effekter den fick på hur allvarligt man bedömer risken för olyckor över hela världen. Sedan tror jag också att det beror på att Fukushima ledde till att ett antal länder i Europa bestämde sig för att avveckla kärnkraften. Tyskland ändrade sig ju, liksom Schweiz och Italien.

   

  SOM-undersökningen är tänkt att presenteras i sin helhet i juni skriver Ekot.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.