Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kärnkraftsproblemen fortsätter – drabbar elpriset

  Senaste veckorna har kantats av mer eller mindre stora problem för de svenska kärnkraftverken. I början av månaden så dömde Strålsäkerhetsmyndigheten ut Sveriges kärnkraftverk som osäkra. Sen dess har det rullat på. Främst har kritiken varit hård mot Ringhals. Bland annat började en damsugare brinna i verket och anläggningen hotas nu av nedläggning. Trots de uppenbara problemen som råder kring Ringhals har den ansvariga ministern valt att försöka hetsa igång elproduktionen i verket – något hon nu KU-anmälts för.

  I går fortsatte problemen. SvD skriver att både både återstarten av Oskarshamn och Ringhals nu behövts skjutas upp:

  Driftstoppen i reaktor 1 i Oskarshamns kärnkraftverk förlängs ytterligare. Reaktorn skulle ha tagits i drift under onsdagen efter stoppet för att åtgärda turbinvibrationer. Men under förberedelserna upptäckes en störning i matarvattensystemet.

  Även den planerade återstarten av Ringhals 1 försenas, på grund av ventilproblem. Vattenfall skriver på sin hemsida att uppstartsarbete pågår, men att ventilproblemen gör att man behöver kyla ned reaktorn till kall avställning, för kontroll och eventuell åtgärd.

  Samtidigt skriver SVT att det höga elpriset i södra Sverige och elnätets dysfunktionalitet beror på – kärnkraften.

  De som bor i södra Sverige betalar i dag det högsta elpriset i Norden. Sveriges Television kan i dag avslöja att det beror på att elnätet dras med problem på grund av att kärnkraften fungerar dåligt

  Än en dag med höga elpriser i södra Sverige. Det är resultatet av det den första november infördes ett nytt system där Sverige delas in fyra prisområden.
  Går inte på maximal kapacitet
  Den stora prisskillnaden i Sverige beror på att stamnätet som ska föra över elen till södra Sverige inte går på maximal kapacitet.
  -Svårigheten är att vi har begränsningar i näten och den beror framför allt på att kärnkraften inte är tillgänglig så som den skulle vara, säger Svenska Kraftnäts driftchef Erik Ek.

  Kärnkraft eller inte, det är frågan.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.