Karolina Skog: "Vanor och normer upphöjts till närmast naturlagar"

Ofta talas det om ”bilen, bränslet och beteendet” som tre områden som oberoende av varann måste bidra till minskade utsläpp. Men just beteenden är enligt Karolina Skog fortfarande en ny politisk fråga.
– Det är ju en insikt som kommit rätt sent till trafikpolitiken, där vi sen lång tid tillbaka diskuterat såväl bilarna som bränslena. Jag tycker det är bra att vi nu allt bättre förstår oss på beteendets roll, hur beteenden påverkas och att de påverkas av till exempel infrastrukturen.
– Dagens trafikdebatt präglas ofta av vad enskilda bilister anser är ”möjligt” och inte, men det blir en diskussion byggd på missförstånd, där vanor och mänskliga normer upphöjts till närmast naturlagar. Tänk bara på hur man talar om ”trafikströmmar”, som att en given mängd trafik bara måste pressas in i ett gatunät – när det i själva verket handlar om en lång rad mänskliga beslut att ta bilen i stället för att göra på något annat sätt.
”Inte undra på att bilen blivit bekväm”
Karolina Skog menar att det är viktigt att kunna sin historia, och att det borde vara möjligt att gå tillbaka till ett system som passar bättre för medborgarna än dagens bilstyrda.
– Vi måste inse att beslutsfattare under en stor del av efterkrigstiden aktivt arbetat för att skapa mer biltrafik inne i våra städer. Det var en del av moderniteten och det skedde med de bästa intentioner – men det bortsåg från såväl buller, avgaser och olycksrisker som från det faktum att biltrafiken också innebär att medborgare stängs inne och skärmas av från sin omgivning.
Intresserad av hållbara transporter? Här kan du anmäla dig till Gröna Bilisters konferens Mobilitet & Beteende i Eskilstuna 22 mars
Med det historiska perspektivet blir det enligt Karolina Skog tydligt varför bilen tar så stort utrymme, och varför vi har svårt att släppa den.
– I flera decennier har man arbetat världen över för att göra bilen till ett bekvämt färdmedel, med stora ytor för såväl resor som förvaring och med snabba och gena vägar mellan start och mål. Inte undra på att bilen blivit bekväm – för den som har tillgång till den. Vårt uppdrag idag är att göra de mer resurseffektiva alternativen – som gång, cykel och kollektivtrafik – minst lika bekväma och attraktiva.
Men hur många skulle påverkas negativt av krav på minskad bilism? I en nyligen publicerad studie såg man att 90 procent av den svenska biltrafiken utförs av 25 procent av bilisterna. Studien visade också att mindre än hälften av svenskarna använder bil varje dag, och 70 procent av svenskarna använder bil inom hållbara gränser.
Vill se mer kollektivtrafik
Så vad skulle Karolina Skog prioritera om hon fick helt fria händer – politiskt och ekonomiskt – att utforma en politik för hållbar mobilitet?
– Oj, vilken rolig fråga! Jag skulle investera stort i kollektivtrafik, såväl den lokala som den regionala och nationella, och allra helst i den spårbundna trafiken. Och jag skulle fortsätta att reglera bilarnas tillgång till utrymme i staden. Miljözonerna är en första bra åtgärd, men jag skulle även vilja se insatser för ökad trafiksäkerhet, och för att samma regler efterlevs.
Läs hela intervjun av Gröna Bilisters Fredrik Holm här
Text omarbetad av Beatrice Rindevall
Stötta SMB
Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Här kan du läsa vad pengarna går till.