Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kartläggning: Presidentkandidaternas syn på klimatförändringarna

  Temperaturen ökar inför det amerikanska presidentvalet och därför har vi på Supermiljöbloggen satt oss ned för att kartlägga hur de olika republikanska presidentkandidaterna ställer sig till klimatforskningen och olika klimatåtgärder.

  Michelle Bachmann: Tror att klimatvetenskapen är en enda stor bluff och menar att allt är lugnt eftersom koldioxid är en naturligt förekommande gas. Hon menar, helt felaktigt, att det inte existerar en enda studie som visar att koldioxid kan orsaka skada. Bachmann är en av huvudkandidaterna men är också väldigt kontroversiell.

  Herman Cain: Kallar klimatforskningen och miljöpolitiken för en ”scam” och felciterar studier på förnyelsebar energi hejvilt. En underdog.

  Newt Gringich: 2008 satt han sida vid sida med demokraten Nancy Pelosi och uppmanade politiker och medborgare att agera för att stoppa klimatförändringarna men på senare tid har han backat lite från de åsikterna och menar nu att det krävs debatt kring forskningens resultat. Gringich har tidigare varit lärare för en kurs i miljövetenskap. Ett tungt och etablerat namn.

  Jon Huntsman: Har sagt att ”conservation is conservative” och tycker att man ska lita på forskarna. Om 90 % av forskarna sade att någonting orsakade cancer så skulle vi lyssna på dem, varför ska det vara annorlunda när det gäller klimatforskningen, resonerar han. Huntsman har sagt att han vill sätta ett värde på koldioxid och det kan innebära cap-and-trade eller en koldioxidskatt. Huntsman är inte en av huvudkandidaterna.

  Fred Karger: Åsikterna om klimatforskningen är otydliga men han vill se ökade satsningar på energieffektiviseringar och förnyelsebar energi. Karger har lågt stöd och står en bit ifrån den traditionella väljarbasen.

  Ron Paul, GOP

  Ron Paul: Sade tidigare att han trodde att mänskligheten åtminstone till viss del påverkade den globala uppvärmningen men har nu ångrat sig och hävdar nu att den globala uppvärmningen är den största bluffen som finns just nu. Att förorena luften är enligt Paul att inskränka andras äganderätt och han är för att öppna upp för oljeborrning på fler platser. Tycker att miljöfrågor främst är lokala frågor. Ron Paul är en etablerad och känd politiker.

  Rick Perry: En inbiten klimatförnekare som menar att det saknas vetenskaplig konsensus och att forskarna manipulerar data för att få större finansiellt stöd. Det närmsta Perry kommit, och antagligen någonsin kommer att komma, en miljöpolicy var när han utlyste tre dagar av bön för att få regn. Rick Perry lanserade sin kampanj som presidentkandidat för tio dagar sedan.

  Mitt Romney, GOP

  Mitt Romney: Tror på den globala uppvärmningen och att människor bidrar till det faktumet. Har sagt att det är viktigt att man minskar utsläppen och stöttar att man sätter upp utsläppsmål. Romney är en av huvudkandidaterna.

  Rick Santorum: Tror att klimatforskningen är en del i en vänsterkonspiration för att kontrollera folks liv. Menar dessutom att det blivit allt kallare de senaste tio åren, trots att det inte alls är fallet. Santorum är inte en av huvudkandidaterna.

  I de flesta fallen litar inte de republikanska kandidaterna på klimatforskningen och det är mer förekommande att de tror att allt är en bluff eller en konspiration än att de faktiskt tror på forskarna. Mitt Romney är den enda större kandidaten som rakt ut vågar säga att han tror att planeten blir varmare och att människor ligger bakom det. Även Sarah Palin som inte utlyst en kandidatur men som ändå nämns i många sammanhang tror att klimatforskningen är en bluff och har som PR-trick sagt att hon älskar lukten av utsläpp.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.