Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Kemikalier – drivkraft bakom förlusten av biologisk mångfald

    För att lösa förlusten av biologisk mångfald behöver man stoppa kemikalieutsläppen i miljön, enligt organisationen CHEM Trust.

    Europeiska kommissionen har börjat förbereda några av de strategier som anges i den europeiska Green Deal, inklusive EU:s 2030 biodiversitetsstrategi. För att få fart i kommissionens arbete har CHEM Trust skickat en uppmaning om att ta hänsyn till kemikalier i denna strategi. Enligt organisationen är det tydligt att kemikalier i miljön är en viktig källa till förlusten av biologisk mångfald.

    Deras slutsatser bekräftas av nya resultat från vetenskapliga studier som visar exempel på att fågelbeståndet i Europa påverkas starkt av den omfattande användningen av syntetiska bekämpningsmedel, och att i genomsnitt 20 procent av vattenlevande arter i EU försvinner på grund av exponering för kemiska blandningar.

    Dessutom påverkar kemikalier djurens välfärd och motståndskraft genom att till exempel försvaga deras reproduktionsförmåga och immunförsvar samt deras migrationsbeteenden. Detta gör djurpopulationer och hela ekosystem mer sårbara och mindre motståndskraftiga mot andra stressfaktorer, såsom klimatförändringar.

    Enligt CHEM Trust är strängare riskhantering av farliga kemikalier avgörande för att minska dess effekter på ekosystemen. Det krävs även att regleringen fokuseras på att fasa ut de kemikalier som är mest farliga istället för att låta ekonomiska intressen styra vilka kemikalier som förbjuds.

    För att EU:s biodiversitetsstrategi kan bli framgångsrik krävs det enligt CHEM Trust att flera andra strategier utvecklas inom ramen för European Green Deal. En särskilt viktig pusselbit i detta är ”zero-pollution ambition” (eller nollföroreningsambitionen) för en giftfri miljö.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.