Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kina blandar och ger i energifrågan

  Kinas energiförsörjning fortsätter att växa rekordartet. Bland annat tredubblade nationen sin produktionskapacitet av solenergi. Samtidigt är den fortsatta ökningen av kolförbränning ett moln som skymmer solen.

  Så som Supermiljöbloggen tidigare rapporterat om beskrivs Kina ofta som en hejare på förnybar energi. Framförallt har det skrivits om att Kina nu mer eller mindre dominerar solenergibraschen.

  Det senaste beviset på Kinas främjande av förnybar energi kom i veckan då regeringen presenterade siffror på nationens energiförbrukning. Vindkraften ökade under förra året med hela 47 gigawatt, vilket man kan jämföra med hela Storbritanniens elproduktion på 75GW och då räknar man med alla energislag. Även vattenkraften ökade under året. Den förnybara energikälla som dock ökade mest var, som skrivits, solenergin. Kina tredubblade sin produktionskapacitet av solenergi under 2011.

  Men allt är inte frid och fröjd i Kina. Kol fortsätter nämligen att stå för 70 procent av landets energiförsörjning. Detta är den största källan till koldioxidutsläpp i hela världen, och snart kommer hälften av allt kol som bränns i världen att brännas i Kina. Detta oroar miljöorganisationerna och även energiministern ser ett behov av att sätta ett tak på utsläppen från energisektorn. Ämnet är emellertid hett diskuterat och motståndarna till ett tak på utsläppen hävdar att det skulle slå hårt mot landets ekonomiska tillväxt.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.