Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kina inför förbud mot att äta vilda djur efter coronautbrottet

  Foto: CDC

  Kina har förbjudit konsumtion av vilda djur och djurdelar efter utbrottet av Covid-19. Detta då viruset tros ha uppstått vid kontakt mellan människor och fladdermöss på en marknad i Wuhan.

  Förbudet innebär att jakt, handel, försäljning och konsumtion av vilda landdjur (vare sig vildfångade eller uppfödda) i slutsyfte att djuret skall ätas stoppas. Förbudet välkomnas av naturvårdsorganisationer, som Wildlife Conservation Society.

  Men kritik riktas även mot Kina då liknande åtgärder satts in tidigare efter virusutbrott, men sedan återgått då risken är över. Inte minst det tillfälliga förbudet mot handel med sibetdjur som infördes 2004 då de troligen överförde SARS-viruset till människor. Dessa djur äts fortfarande idag på vissa håll i Kina. Kritiken gäller även ett stort kryphål som inte omfattas av förbudet – användning av vilda djur i kinesisk traditionell medicin.

  Även om förbudet är ett viktigt steg från kinesiska myndigheter kan det bli svårt att utmana den miljardindustri som handel med vilda djur utgör i Kina. Över 20 000 av landets vilddjurs-uppfödare har satts i karantän sedan Covid-19 bröt ut i december. Förbud och lagändringar måste därför följas av attitydförändring bland Kineserna.

  Det finns tecken på att denna attitydförändring redan börjat ske. Mer än hälften av befolkningen uppges vara emot industrin, enligt en enkätundersökning. Motsvarande siffra för huvudstaden Beijing är 80 procent. Flera kinesiska forskare har gått ut och kallat industrin ”en folkhälsofara”.

  Vi har fortfarande inte lärt oss läxan från SARS”, skriver The Conservation, och fortsätter; ”efter SARS 2004 lyfte vi att handel med vilda djur är ett hot mot människans hälsa, samt en ledande orsak till förlusten av biologisk mångfald i Sydöstra Asien. Men här är vi, 17 år senare, med ett nytt coronavirus, den här gången i Wuhan, Kina. Återigen länkas de första fallen hos människor till marknader där vilda djur säljs”.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.