Kinas beslut att öppna djurmarknaderna igen kritiseras
Tidigare i mars rapporterade Supermiljöbloggen att Kina infört ett förbud mot djurmarknader och konsumtion av vilda djur i syfte att minska smittspridningen av Covid-19. Nu när spridningen sägs ha avstannat i Kina hävs förbudet och marknaderna tillåts öppna igen.
Det är konstaterat att Coronaviruset kommer från en fiskmarknad i Wuhan i Kina, där vilda djur såldes. Den marknaden, som varit stängd sedan smittan upptäcktes, har nu öppnat igen. Detsamma gäller många andra djurmarknader runtom i Kina.
Beslutet kritiseras från flera håll. Fredrick Federley (C) kräver att EU sätter press på Kina om vikten av att stoppa marknaderna av folkhälsoskäl och djurvälfärd. Det har till och med startats ett upprop som kräver att djurmarknaderna stängs ner för gott, som har fått över 600 000 namnunderskrifter i skrivande stund.
Infektionsprofessor Björn Olsen vid Uppsala universitet går längre och menar att även en minskad köttkonsumtion globalt skulle minska risken för nya pandemier.
Björn Olsen har länge pekat ut den globala industriella djurindustrin som en grogrund för virus som sprids till människor. I en intervju i Vetenskapspodden säger han att om alla hade ätit en vegetarisk kost ”hade vi sannolikt inte haft några pandemier.” Han beskriver i sin bok Pandemi hur konsumtionen av djur och den djurhållning vi har i dag påverkar uppkomsten och spridningen av pandemier.
”Jag har lekt med tanken på vad som skulle ha hänt om vi från början var vegetarianer. Då hade vi sannolikt inte haft några pandemier, eftersom alla mikroorganismer som orsakar pandemier kommer från djur”, säger han till Syre.
Och det ligger något i det han säger. Båda de tidigare Coronavirusen SARS, som upptäcktes 2003, och MERS, som upptäcktes 2012, kommer troligtvis från djur enligt Folkhälsomyndigheten. Likaså Ebola och HIV som vi känner till väl vid det här laget för att vi inte lyckats bli av med dem.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till