Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Klädsvinnet i Sverige fortsätter

  Nu har en ny rapport kommit rörande klädsvinnet i Sverige. Försäljningen av kläder har ökat med 40% i Sverige de senaste nio åren men återvinningen är minimal. Varje år slängs viktmässigt lika mycket som hälften av importen, rapporterar Naturvårdsverket. I artikeln diskuteras om hårdare och annorlunda styrmedel skulle kunna förändra läget mot det bättre.

  145 000 ton textiler slängs årligen i Danmark, Sverige och Finland. Det viktigaste för miljön du kan göra är att återvinna, och detta betyder mycket för insamlingarna också. Detta är inget nytt och Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om detta och följt upp med en kolumn av Emma Enebog.

  Mycket vatten går åt att göra kläder. Bland annat krävs 7 000 liter vatten för en bomullströja och 10 000 liter för ett par jeans. På de 2,8% av jordens yta där textiler odlas används ca 11% av de kemiska bekämpningsmedlen och 25% av insektsmedlen. I fabrikerna används många kemikalier som dessutom är dåliga för arbetarnas hälsa. För att undvika alltför stor påverkan kan du köpa miljövänliga textiler och second hand. Mer information och olika märkningarna kan du hitta här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.