Klartecken om nickelgruva i Umeälven
Regeringen sa igår ja till företaget Nickel Mountain AB:s ansökan om tillstånd att leta efter nickel i Umeälven intill Rönnbäcken, Västerbottens län. Detta trots att projektägaren befinner sig i akut ekonomisk kris, skriver Västerbotten-Kuriren.
Företaget fick tillstånd att genomföra prospektionen redan för över ett år sedan, men beslutet stoppades i Högsta förvaltningsdomstolen. Gruvindustrin har status av ”riksintresse”, men det har även renskötseln. Gårdagens beslut kan därför tolkas som en signal från regeringen att gruvorna är högsta prioritet.
Planerna på nickelutvinningen har mött starkt lokalt motstånd och granskats hårt av media. En olycka eller ett utsläpp skulle kunna förgifta Umeälven för all framtid. Finland är skräckexemplet, där ett dammhaveri i anslutning till en nickel- och urangruva resulterade i totalförstörda vattenområden i november 2012.
Nickelmountain AB, som vill öppna tre dagbrott i området, är helägt av IGE Resources. Företaget har nyligen gjort en förlustaffär på 50 miljoner kronor i Ghana, något som regeringen rimligtvis bör ha känt till under tillståndsprövningen. Det finns därför en oro för att Rönnbäcken ska komma att bli ett nytt Pajala, där statliga LKAB fick gå in och rädda Northland Resources nyöppnade gruva från totalhaveri efter en ekonomisk kris.
Det är tillväxtländer som Kina som efterfrågar råvarorna, och mineralutvinning som tidigare var olönsam är med dagens priser lönsamma. Enligt regeringens mineralstrategi ska antalet gruvor i Sverige växa från 16 till 47 på 30 år.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till