Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Klimat och miljö genom historien

  Frågor kring klimat och miljö tänker sig många som moderna frågor som inte har berört människan förrän nyligen. Men forskning visar att samhällen har kämpat med miljöproblem och klimatförändringar många gånger tidigare i historien.

  DN skriver om en ny studie i tidskriften science som menar att det finns tydliga kopplingar mellan klimat och olika historiska händelser. Bland annat menar studien att romarrikets nedgång och fall sammanfaller med en period av ovanligt extremt väder i området, med ömsom torka ömsom skyfall, vilket ska ha lett till missväxt, vilket kan ha bidragit till germanernas invasion. Och på samma sätt verkar romarrikets storhetstid också ha präglats av ett stabilt och gynnsamt väder, och därmed goda skördar. Studien menar att man kan hitta såna här mönster ända fram till 1800-talet. Ett sämre klimat i Europa ar lett till svält och krig, medan ett mer gynnsamt klimat lett till tillväxt och utveckling.

  Men detta är långt ifrån det enda exemplet på hur vår utveckling har påverkats av vår miljö, historiskt. Det mest kända exemplet på en civilisation som gick under på grund av miljöförstöring är Påskön långt ute i stilla havet. Där livnärde man sig på fiske, men för att fiska behövs båtar, och för att bygga båtar behövs trä. Efter att civilisationen skövlat Påskön på träd så hade den inga möjligheter att förse sig med mat, varpå civilisationen kollapsade. Liknande exempel finns ifrån Mayakulturen i Sydamerika, där många tror att kulturens nedgång berodde på torka, vilket ledde till matbrist, och därmed inre stridigheter som förstörde riket.

  Statsvetare spekulerar också kring att miljö och i detta fallet naturresurser kan ha legat bakom framväxten av demokrati. Enligt teorin så kan demokrati bara växa fram där folket inte behöver makthavaren för sin överlevnad. Det innebär att på platser där vattentillgångarna var jämt fördelade fanns bättre möjligheter att utveckla demokrati. Dessa samhällen var inte beroende av nån styrande för att kunna odla sin egen mat och därmed försörja sig själva. När människor är självständiga på det här sättet blir det lättare att ställa krav, vilket ska vara en förklaring till varför demokratin växte fram i Europa.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.