Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Klimatavtalet från Paris, bara tomt prat?

    Conférence des Nations Unies sur les changements climatiques - COP21 (Paris, Le Bourget) Foto: Public domain

    Politikerveckan i Almedalen inleddes igår, några dagar efter Regeringens bombnedslag om försäljningen av Vattenfall.  I samma veva kom också en ny studie som pekar på att avtalet från Paris i höstas, där världens länder skrev under ett avtal för att stoppa den globala medeltemperaturen från att höjas över två grader, inte alls faller samman med den ambitionsnivå världens regeringar satt upp. 

    Försäljningen av svenska Vattenfalls brunkol i Tyskland har rört upp starka känslor världen över. Svenska regeringen har fått massiv kritik för planerna att sälja verksamheten till det tjeckiska bolaget EPH, istället för att avveckla verksamheten och därmed bespara jordklotets alldeles för uttänjda gränser enorma mängder koldioxid. Om verksamheten fortsätter att drivas, kommer stora mängder växthusgaser släppas ut i en atmosfär som redan står på gränsen till vad den klarar av.

     Jag tycker att det är sorgligt. Det är ett dåligt beslut för klimatet och kommande generationer. Bara de nya gruvar som nu kan öppnas motsvarar 24 år av Sveriges utsläpp. En regering som säljer den här enorma mängden kol är inte grön, den är grå, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet till SVT Nyheter.

    Koldioxidkoncentrationerna slår årligen nya rekord, likaså den globala medeltemperaturen, och de bara fortsätter att stiga. I höstas skrev världens länder under ett avtal, ett avtal som skulle begränsa utsläppen så att den globala medeltemperaturen hölls väl under 2 grader. Dock visar en ny studie att de åtgärder som länderna samtidigt åtog sig att följa inte räcker på långa vägar för att klara målen. Men avtalet säger också att alla länder måste utvärdera och revidera sina mål vart femte år, och under denna femårsperiod finns även möjligheten att öka ambitionsnivån ytterligare.

    Med ländernas nuvarande klimatmål blir temperaturökningen mellan 2,6 och 3,1 grader. Det uppfyller verkligen inte avtalets ambition om att hålla uppvärmningen under två grader, och definitivt inte målet på max en och en halv grad, säger Joeri Rogelj, forskare vid det internationella forskningsinstitutet IIASA utanför Wien i Österrike till DN.

    Forskarna kan bara spekulera i vad som kommer att hända i framtiden. Redan vid två graders uppvärmning kan sårbara samhällen drabbas hårt. Då är frågan om naturens egna system ens har räknats med.

    Så, även om alla 188 länder som skrev under avtalet i höstas håller sina löften, kommer medeltemperaturen med stor sannolikhet överstiga målet två grader. Frågan är verkligen vad som händer om inte ens dessa löften hålls. En fråga Sveriges politiker verkligen kan ta och fundera över inför försäljningen av Vattenfalls brunkol!

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.