Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Klimatet vs. militären – 1-0 till Kina

  Enligt IPCC, FN:s klimatpanel, är klimatförändringarna ett stort hot mot säkerheten, med tanke på bland annat de konflikter brist på mat och vatten kan leda till. Även USA:s militär menar att klimatförändringarna är ett stort säkerhetshot och därför har USA fördubblat sin budget för att motverka den globala uppvärmningen sedan 2008. Trots detta framsteg fortsätter även budgeten för militära utgifter att öka, fast än den redan är överlägset störst i världen. För varje dollar som spenderades på klimatet spenderades 94 dollar på krig 2008. I år kommer dock förhållandet minskas rejält, 41 dollar till krig för varje dollar till klimatåtgärder.

  I Kina har utvecklingen gått betydligt längre. Förhållandet mellan militär- och klimatbudget är avsevärt mindre, deras militära budget är endast en sjättedel av USA:s och de spenderar dubbelt så mycket pengar på klimatsäkerhetsåtgärder. För varje dollar som satsas på klimatet i Kina går 2-3 dollar till militären. Där har omställningen motiverats med att ju mer man satsar på att hindra klimatförändringarna desto mindre framtida säkerhetsrisker. Detta är också något som debatteras i USA, och flera menar att i framtiden kommer förhållandet att fortsätta att minska även där.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.