Klimatfaktorn som forskarna missat – tills nu
Tyska forskare har hittat en hittills förbisedd faktor som påverkar klimatet. En ny studie visar att havsförsurningen leder till en minskade utsläpp av en gas som bidragit till att kyla jorden genom att reflektera bort solstrålning, skriver bland annat New Scientist.
När haven blir allt surare drabbas i stort sett alla havslevande organismer, en av de organismer som får det tuffare när haven blir surare är fytoplankton. Under fytoplanktonens livstid producerar de och ger ifrån sig dimetylsulfid, som är en kemikalie som fungerar nedkylande på planeten genom att den svävar upp i atmosfären och reflekterar tillbaka solens strålar ut i rymden. När världshaven blir allt surare på grund av all koldioxid som vi släpper ut leder det alltså i sin tur till mer uppvärmning på grund att färre pytoplankton och därmed mindre dimetylsulfid i atmosfären.
Enligt forskargruppen bakom den nya studien kan den här upptäckten innebära att temperaturökningen blir mellan 0,23 och 0,48 grader högre i slutet av århundradet än vad tidigare modeller föreslagit. Den nya studien har alltså gett oss ännu en feedbackeffekt att ta hänsyn till. Inte riktigt vad vi behövde i nuläget, återigen blir det allt viktigare att minska utsläppen, och att göra det snabbt.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till