Utanför Spaniens kust, på havsbottnen, har världens äldsta organism hittats. Det handlar om en sjögräsäng, som dessvärre hotas av klimatförändringarna.
Fyndet har gjorts av forskare vid The University of Western Australia som granskat 40 undervattensängar som de hittat mellan Spanien och Cypern. Via dna-analys och datormodeller som beskriver hur vattenväxter breder ut sig har de hittat sjögräs som levt mellan 12 000 och 200 000 år där den mest sannolika åldern är över 100 000 år.
Från Ny Teknik 2012-02-08
De senaste 20 år har dess utbredning minskar med ungefär fem procent varje år. Snart kan den alltså vara helt borta.
Här i Sverige har vi något liknande, ålgräsängar. De är minst lika hotade, men snarare av övergödning och exploatering av kuster.
Ålgräs eller Bandtång (Zostera marina) är en kärlväxt som lever på sandiga grunda bottnar längs en stor del av vår kust. Om förutsättningarna är gynnsamma bildas sammanhängande bestånd, ålgräsängar, vilka har ett stort värde för den biologiska mångfalden i kustvattnen. Ängarna fungerar bl.a. som skydd och lekplats åt olika fiskarter. Ålgräs motverkar också erosion eftersom deras jordstammar binder bottensedimentetet.
Källa: http://havet.nu/dokument/O2005algras.pdf
Haven kryllar av liv och märkliga organismer. Men vi har ändå inte utforskat allt som finns att upptäcka och vi har dålig koll på hotade arter och områden. Dessutom utsätts havet just nu för stora påfrestningar i och med klimatförändringarna, höjda temperaturer, försurning av haven, solblekning av korallrev, utfiskning och andra saker. Man kan ju tycka att man borde vara lite mer försiktig innan något försvinner, speciellt som man inte riktigt vet vad.
Bildkälla: The University of Western Australia
Stötta SMB
Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Här kan du läsa vad pengarna går till.