Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Klimatförändringar påverkar fiskpopulationer.

  I tidskriften Nature Climate Change publicerades nyss en australiensisk studie som visar att högre vattentemperaturer negativt påverkar tillväxten hos fiskar av arten Cheilodactylus spectabilis. Studien bygger på att man relaterat tillväxten hos enskilda fiskar med temperaturen under olika år och sett att tillväxten försämrats i de områden där vattentemperaturen ökat som mest. Fiskarnas tillväxt under olika år mättes genom att man mätte tillväxten av fiskarnas otolither, en slags känselorgan som känner av riktning och acceleration. Otolitherna växer till med ett lager per år och ger alltså en ledtråd om förhållanden under enskilda år av fiskens livstid.

  En mängd olika djurarter kommer förstås att påverkas av ett varmare klimat men för växelvarma (ektoterma) djur i akvatiska miljöer blir effekterna extra tydliga eftersom dom lever i vatten, som leder värme bra, och dessutom inte själva kan reglera sin kroppstemperatur. För fiskar har man sett att varje art har olika temperaturtolerans vilket leder till att en ökning av vattentemperaturen kommer drabba olika arter på olika sätt; vissa får bättre förutsättningar, andra lite sämre och vissa klarar inte dom nya temperaturerna alls. Högre vattentemperaturer drabbar förstås i första hand kallvattenarter som röding men antas även kunna drabba hela fisksamhällen.  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.