Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Klimatförändringar påverkar fiskpopulationer.

  I tidskriften Nature Climate Change publicerades nyss en australiensisk studie som visar att högre vattentemperaturer negativt påverkar tillväxten hos fiskar av arten Cheilodactylus spectabilis. Studien bygger på att man relaterat tillväxten hos enskilda fiskar med temperaturen under olika år och sett att tillväxten försämrats i de områden där vattentemperaturen ökat som mest. Fiskarnas tillväxt under olika år mättes genom att man mätte tillväxten av fiskarnas otolither, en slags känselorgan som känner av riktning och acceleration. Otolitherna växer till med ett lager per år och ger alltså en ledtråd om förhållanden under enskilda år av fiskens livstid.

  En mängd olika djurarter kommer förstås att påverkas av ett varmare klimat men för växelvarma (ektoterma) djur i akvatiska miljöer blir effekterna extra tydliga eftersom dom lever i vatten, som leder värme bra, och dessutom inte själva kan reglera sin kroppstemperatur. För fiskar har man sett att varje art har olika temperaturtolerans vilket leder till att en ökning av vattentemperaturen kommer drabba olika arter på olika sätt; vissa får bättre förutsättningar, andra lite sämre och vissa klarar inte dom nya temperaturerna alls. Högre vattentemperaturer drabbar förstås i första hand kallvattenarter som röding men antas även kunna drabba hela fisksamhällen.  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra