Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    En ny rapport från revisionsföretaget PwC visar att klimatförändringar hotar företag som är beroende av viktiga råvaror såsom ris, vete, litium och järn. Rapporten uppmanar företag att agera för att minska riskerna.

    PwC:s rapport Förberedelser inför klimatrisker för viktiga råvaror: Vad företag bör veta belyser klimatförändringarnas breda påverkan på flera industrier. Inom bland annat jordbrukssektorn lider företag av ökad värmebelastning och torka. Detta hotar såväl livsmedelssäkerheten som stabiliteten i de globala försörjningskedjorna.

    I de industriella sektorerna, särskilt inom gruvdrift, står mineraler som kobolt i fokus. Dessa mineraler är avgörande för produktionen av modern teknologi, inklusive batterier för förnybar energi. Analyser visar att även om världens koboltgruvor inte för närvarande är i riskzonen för torka, kan de gruvor som står för 20 procent av den globala koboltproduktionen stå inför höga torkrisker till år 2035. Riskerna förväntas öka till över 70 procent av produktionen till år 2050, även under scenarier med minskade koldioxidutsläpp.

    Rapporten beskriver även hur företag börjar anpassa sina verksamheter och försörjningskedjor för att hantera dessa hot. Lösningar utvecklas aktivt i samarbete med företag från olika sektorer för att mildra hoten, exempelvis genom att öka resurseffektiviteten eller att skapa hållbara affärsmodeller.

    Företag världen över har även börjat att mer systematiskt identifiera klimatrisker, planera anpassningsstrategier och implementera avancerade tekniska lösningar. Till exempel används nya AI-drivna system för att öka jordbrukets motståndskraft mot klimatförändringar. I rapporten skriver PwC att dessa innovationer och samarbeten över sektorsgränserna är avgörande för att skapa ett hållbart affärslandskap för framtiden.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.