Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Klimatförändringarna sprider fästingarna norrut

  År 2070. Då kan fästingarna ha spridits över hela Sverige enligt en ny Svensk studie – allt på grund av ett varmare klimat.

  Det är ett samarbete mellan Uppsala universitet och Karolinska högskolan som lett fram till studierapporten.

  – Vi har tittat på förändringar i väder och klimat och kunnat dra slutsatsen att fästingarna sprider sig norrut eftersom vintrarna blivit mildare, säger Elisabet Lindgren, som forskar om klimatförändringar.

  SvD:

  Fästingarna måste kunna övervintra för att hinna gå igenom alla sina utvecklingsstadier. För att klara det har de ett antifrysmedel i kroppen som håller dem vid liv ned till sju minusgrader där de ligger nedgrävda i jorden. Om det dessutom finns mycket snö uppstår en termoseffekt som hjälper dem att övervintra.
  – När fästingarna sprids ökar även risken för borrelia. Vi har så mycket smådjur i hela ladet så borrelian finns redan där, det är bara fästingarna som saknas, säger Elisabet Lindgren.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.