Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Klimatförändringarna väntas bidra till betydande förluster av biologisk mångfald

    En ny studie visar hur klimatförändringarna påverkar den biologiska mångfalden. Resultaten är alarmerande – betydande förluster är att vänta om inte viktiga naturområden skyddas.

    Vi vet redan att den biologiska mångfalden är hotad, och att det hotet omfattar mänskligheten. Tidigare forskning har även pekat på klimatförändringarna som en av de största hoten mot biologisk mångfald. Ett förändrat klimat förändrar livsvillkoren på jorden, och många arter kan inte anpassa sig till de nya förhållandena.

    I den nya studien, som publicerats i Climate Change, bekräftar forskarna denna vetskap. Deras resultat visar att varje grad av global uppvärmning minskar antalet arter i världen. Dessutom är denna nedgång ännu mer framträdande i länder med rika och varierade ekosystem.

    I studien visar forskarna att en global uppvärmning på 3.2°C jämfört med förindustriella nivåer kan resultera i att vissa geografiska områden förlorar mer än hälften av sina arter. Detta innebär att cirka 49 procent av insekter, 44 procent av växter och 26 procent av ryggradsdjur skulle påverkas av sådan uppvärmning.

    Minskningen av arter är mindre vid lägre uppvärmningsnivåer. Med en uppvärmning på 2°C skulle 18 procent av insekter, 16 procent av växter och 8 procent av ryggradsdjur påverkas. Detta kan jämföras med en uppvärmning på 1.5°C​​ där 6 procent av insekter, 8 procent av växter och 4 procent av ryggradsdjur skulle påverkas.

    Klimatflyktingområden

    Det positiva i studien är att forskarna lyckats identifiera områden där fler arter skulle kunna överleva trots klimatförändringar. Dessa områden kallas i studien för klimatflyktingområden. För att ett område ska fungera som ett klimatflyktingområde beror på flera faktorer, bland annat låg markomvandling och arter som är mindre känsliga för klimatförändringar och har en förmåga att stå emot negativa aspekter av uppvärmningen.

    • Låg markomvandling: Markomvandling innebär förändring av ett områdes användning eller karaktär, som när naturliga habitat omvandlas till jordbruksmark eller bebyggda områden. Bland annat visar studien att det finns viktiga sådana områden i delar av Etiopien och Ghana. Dessa områden har större chans att bli klimatflyktingområden eftersom fler arter kan överleva där när deras naturliga livsmiljöer är intakta​​.
    • Mindre klimatkänslighet: I en del områden, som vissa bergsregioner, klarar sig arter bättre under varmare förhållanden eftersom det är naturligt svalare där. Dessa områden visar därmed mindre känslighet för klimatförändringar trots signifikant markomvandling i nyckelhabitat.
    • Resistens mot uppvärmning: Ytterligare områden, exempelvis i Ghana och Kina, har identifierats som områden med bättre förmåga att bevara klimatflyktingområden även under högre uppvärmningsnivåer (upp till 4°C). Forskarna menar att det kan bero på regionala faktorer som ekosystemets sammansättning eller geografiska egenskaper​​.

    Dessutom skriver forskarna att ekosystemens allmänna hälsa och funktionalitet är avgörande. Ett väl fungerande ekosystem är beroende av att behålla de arter som finns i det, och förlust av arter leder till en förlust av ekosystemets funktion​​.

    Antalet klimatflyktingområden minskar snabbt

    Trots att dessa klimatflyktingområden kan vara en viktig pusselbit för att bevara den biologiska mångfalden i ett förändrat klimat, visar studien att sådana områden försvinner snabbt. Enligt forskarna skyddas inte områdena tillräckligt väl för att möta klimatförändringarnas utmaningar.

    Bland annat konstaterar forskarna att antalet befintliga klimatflyktingområden inte är tillräckligt. Dessutom menar de att de som finns inte skyddas i tillräcklig utsträckning. De skriver även att i länder som Brasilien, Indien och Kina krävs en expansion av skyddade områden för att effektivt skydda den biologiska mångfalden som hotas vid ett förändrat klimat​​.

    Situationen är akut

    Den här studien är en ögonöppnare. Den visar att vi måste agera nu för att minimera de allvarliga skador på den biologiska mångfalden som kan förväntas av klimatförändringarna. Det vill säga: vi måste agera medan vi fortfarande har områden med fungerande ekosystem. Dessutom visar studien att vissa områden är särskilt viktiga att skydda.

    Genom att identifiera och skydda de klimatflyktingområden beskrivna i den här artikeln kan vi rädda många arter från att utrotas – och säkra biologisk mångfald för kommande generationer.

    Läs hela forskningsartikeln här.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.