Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Klimatforskare kan bli Mexikos första kvinnliga president

  Claudia Sheinbaum står utomhus pratar i en mikrofon, hon pekar med ena handen.
  Claudia Sheinbaum är miljöforskaren som kan bli Mexikos första kvinnliga president. Foto: Claudia Sheinbaum

  Claudia Sheinbaum är forskare inom miljövetenskap, energiingenjör och var medförfattare till den IPCC-rapport som publicerades 2007 – samma år som klimatpanelen mottog Nobels fredspris.

  Sheinbum var borgmästare i Mexico City mellan 2018 och 2023, och ska man tro opinionsundersökningarna, är det hon som blir Mexikos första kvinnliga president när landet går till val. Vad skulle det i så fall betyda för landets klimatpolitik?

  Om en vecka, den 7 juni, är det val i Mexiko. Enligt SVT:s Latinamerika-korrespondent Tigran Feiler är det första gången klimatfrågan har seglat upp som en riktig valfråga. En av anledningarna är den värmebölja som just nu råder, med rekordtemperaturer upp mot 45 grader och rapporter om att apor faller döda ned från träd på grund av den extrema värmen.

  Det är nästan som en dystopisk känsla med det här vädret, torkan och vattenbrist i många områden. Det här är första gången som klimatfrågan på allvar är upp på agendan inför ett val i Mexiko. Det börjar bli uppenbart för allt fler att Mexiko står inför enorma utmaningar, säger Tigran Feiler till SVT.

  Nuvarande president satsar fossilt

  Claudia Sheinbaum har i dagsläget en stor ledning för att ta över presidentposten. Hon representerar partiet Morena (Movimiento Regeneración Nacional), som är ett vänsterorienterat parti i Mexiko. Partiet styr nu landet genom president Andres Manuel Lopez Obrador.

  Claudia Sheinbaum står nära nuvarande presidenten Lopez Obrador, trots att den nuvarande presidenten har låst in Mexiko i ett fossilberoende. Han har nämligen satsat miljarder för att stödja det skuldsatta statliga olje- och gasbolaget Pemex och köpt ett oljeraffinaderi i Texas, något som fått kritik från så väl näringslivet till klimatforskare. Claudia Sheinbaum, säger att hon vill satsa på förnybar energi och en starkare klimatpolitik, men hon har heller inte uttryckt att hon vill stoppa satsningarna på Mexikos statliga oljebolag.

  Tonar ned miljöpolitiken

  För trots Claudia Sheinbaum akademiska bakgrund inom miljö, energi och klimat, är hållbarhetsfrågorna inte de stora frågorna i hennes valkampanj. Utan det är främst frågorna om social rättvisa, ekonomisk jämlikhet och att minska kriminaliteten som hon fokuserar på.

  Däremot har hon genomdrivit flera gröna satsningar under sin tid som borgmästare i Mexiko City. Så som storsatsning på solpaneler, reformerat kollektivtrafikens linjer och satsat på elektriska bussar.

  Så vart landet tar vägen om det är Claudia Sheinbaum som får styra återstår att se. Men det finns potential för en grönare politik för de 127 miljoner medborgarna i Mexiko.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.