Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Högerdebattören och klimatförvillaren Rebecca Weidmo Uvell vill att granskningsnämnden utreder om Sveriges Television bryter mot kravet på opartiskhet och saklighet – i all sin klimatbevakning. Enligt henne är beviset på detta Svt:s samarbete med journalistnätverket Covering Climate Now.

  Det här nätverket är, framhåller anmälaren, grundat av en vänsterjournalist och två vänstermedier. Det förpliktar därtill alla som anslutit sig till det att ”alltid ha klimatet som huvudfråga och skildra det som mänsklighetens största kris.”

  På nätverkets hemsida förklarar man sin uppgift annorlunda:

  CCNow samarbetar med journalister och nyhetssajter för att producera informerade och brådskande berättelser om klimatet, för att göra klimatet till en naturlig del i allt redaktionsarbete – från politik och väder till näringsliv och kultur – och för att främja en öppen diskussion som skapar en engagerad läsekrets.

  Nätverket har idag cirka 500 olika medier inom dagspress, radio och magasin runt om i världen som medlemmar, varav några världsledande. Bland dessa återfinns Deutsche Welle, Al Jazeera, CBS News, NBC, Scientific American och Rolling, Teen Vogue och Rolling Stone.

  ”Alla Svt-program om klimatet bryter mot kraven”

  Granskningsnämnden får inte något särskilt program att granska i Weidmo Uvells anmälan. Istället vill hon alltså att nämnden ska undersöka om all klimatrapportering bryter mot kraven i sändningstillstånden. Hon beklagar att anmälningsrutinerna inte har konstruerats på passande sätt. ”Formuläret är tyvärr inte designat för att pröva om SVT bryter mot tillståndet i hela sin klimatbevakning”, skriver debattören.

  På sin egen blogg har Rebecca Weidmo Uvell publicerat många inlägg på temat att klimatförändringen visserligen nog existerar, men knappast är allvarlig. Den kan till och med vara av godo, eftersom ”koldioxid är livets gas”, som hon skriver i ett inlägg. Det är en formulering som är vanligt förekommande bland inbitna klimatförnekare.

  Weidmo Uvell ger i samma inlägg faktiskt klimatrörelsen rätt i att politikerna bara pratar om klimatet, men kommer till en helt motsatt slutsats än denna.

  Att försöka ingripa mot uppvärmningen av planeten innebär för en politiker tvärtom att man förstör sitt eget land, menar hon:

  Klimatrörelsen har rätt i att politikerna bara pratar och ingen vill eftersom det vore inte bara politiskt självmord att göra det utan att man dessutom som politiker har ett ansvar att göra tillvaron och landet bättre för det land man representerar, inte totalt kvadda det.

  ”Kostar för mycket att göra något mot uppvärmningen”

  I inlägget snuddar Weidmo Uvell även vid tanken att det kanske inte är värt pengarna och uppoffringen att försöka göra något åt uppvärmningen av jorden, även om, måhända, ”mänskligheten kan påverka klimatet”:

  Det kostar nämligen ofantligt mycket pengar, och miljörörelsens krav handlar dessutom mycket om att skicka mänskligheten rätt ner tillbaka till 1800-talets ekonomiska situation. Eftersom frågan har kidnappats av en extrem vänster som alltid använt miljöfrågan som hävstång för att avskaffa kapitalismen, skriver hon.

  Weidmo Uvell nämner i sin granskningsanmälan särskilt en reporter, vars ”alla inslag” enligt hennes synsätt gör sig skyldiga till osaklighet och partiskhet. Denna är Erika Bjerström, Svt:s globala klimatkorrespondent.

  Erika Bjerström råkar vara en av de svenska TV-journalister som tvingats utstå mest näthat och trakasserier för sin bevakning. Hon har fått tillmälen som ”klimathora” och rentav dödshot, enligt en granskning som DN gjorde, och där Bjerström själv lämnade vittnesbörd om de obehagliga inläggen på sociala medier.

  Bjerström kritisk i analys av Thunberg-tal

  Det ska dock också sägas att Bjerström fått kritik även från det ”motsatta hållet” i klimatopinionen.Till exempel när hon i en analys av ett tal som Greta Thunberg höll slog fast att Thunberg lät som en ”populistisk vänsterpolitiker.”

  (Men enligt Weidmo Uvell var även detta inslag från Bjerström tydligen partiskt och osakligt, märkligt nog).

  Supermiljöbloggen har mejlat Rebecca Weidmo Uvell och ställt frågan varför hon särskilt pekar ut Erika Bjerström – och om detta faktum kan tolkas som en passning till alla klimatskeptiker och förnekare att ”uppvakta” TV-reportern med fler inlägg och kommentarer. Något svar har inte inkommit.

  Anmälan till granskningsnämnden registrerades den 16 maj. Eftersom den inte riktas direkt mot ett eller flera programinslag återstår det att se om nämnden gör någon prövning.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!