”Klimatfrågan har inte försvunnit för att Europa har slutat prata om den”
Supermiljöbloggen åkte till Öland för att prata energi- och klimatpolitik med E.ON:s koncernchef och med energiministern.
I fredags invigdes E.ON:s nya havsbaserade vindkraftspark utanför Kårehamn på norra Ölands ostkust. Energiminister Anna-Karin Hatt (C) var den som fick klippa det röda bandet som satts upp ute på ett av de 16 verken. Lite senare i sitt invigningstal förklarade en nöjd minister att detta är den största havsbaserade vindkraftparken i den svenska delen av Östersjön.
– Tack vare den här satsningen kommer varannan ölänning kunna få förnybar el, här från vindkraftparken i Kårehamn. Helt utsläppsfri förnybar öländsk vind, rakt in i jacket, om och om igen.
Supermiljöbloggen som fanns på plats i Kårehamn passade på att fråga både energiministern och E.ON Sveriges koncernchef Jonas Abrahamsson hur de ser på den fortsatta utvecklingen av förnybar energi. Innan årets slut ska nämligen EU-kommissionen presentera ett förslag på vad som ska gälla för medlemsstaterna fram till år 2030, och en av de frågor som förväntas bli svåra att lösa är om det ska sättas ett mål för förnybar energi eller inte.
Enligt Anna-Karin Hatt är det tydligt att om EU ska kunna nå klimatmålen så måste den förnybara energin fortsätta att öka också efter 2020.
– Det är bakgrunden till att den svenska regeringen mycket tydligt i våra positioner i EU-diskussionerna har sagt att vi vill att kommissionen återkommer – jag hoppas verkligen att de gör det nu i november – att de återkommer med ett samlat förslag till ett samlat energi- och klimatpolitiskt ramverk för hur det ska se ut efter 2020. Och vi vill att både klimat, energieffektivisering och förnybart ska finnas med i det ramverket. Sen exakt hur det ska designas, om det ska finnas hierarkier mellan mål, eller exakt hur målen ska se ut, det får vi ta i den vidare diskussionen. Men det är helt uppenbart att vi behöver ha instrument för att fortsätta driva på i alla de här tre delarna.
För E.ON:s del som kommersiellt företag är det enligt Jonas Abrahamsson självklart att man förhåller sig till de spelregler som ges av politikerna, även om man sedan har en del synpunkter på hur dessa spelregler utformas.
– Jag är den första att bejaka om EU kan revitalisera sin klimatpolitik igen, för den har havererat i dag. Vi har ett utsläppshandelssystem som fullständigt tappat all styrverkan. Här måste man börja om. I dag är Europas energipolitik tyvärr ett lapptäcke och nästan en tävling i nationell kreativitet. Och det är synd. Det leder till oerhörda svårigheter att navigera i ett landskap där man bara inom vissa länder har ett fullständigt ogenomträngligt lapptäcke av olika regler. Där tycker jag ändå, i den klena konkurrensen, att Sverige står sig väl. Och det säger jag inte bara för att energiministern sitter här bredvid.
– Jag kan samtidigt konstatera att klimatfrågan inte har försvunnit för att Europa har slutat prata om den. Just nu uppe i Stockholm presenterar FN:s klimatpanel sin rapport och jag förmodar att de inte kommit fram till att problemet har försvunnit. Vi som företag ser sedan också att våra kunder har ett väldigt starkt intresse kring hållbarhetsfrågor, kring att själva kunna dra sitt strå till stacken. Så för oss är det en affärsmässighet att tänka i de här termerna framåt.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till