Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Klimatkatastrofal oljeledning åter på agendan

  Barack Obama måste fatta beslut om den ökända oljeledningen mellan Kanada och Texas inom två månader, det är resultatet av de senaste budgetförhandlingarna på grund av krav ifrån republikanerna.

  En av klimatrörelsens största framgångar i år var uppskjutandet av byggandet av en oljeledning mellan Kanada och Texas. Genom oljeledningen skulle den kanadensiska oljesanden lätt kunna transporteras ned till USA för användning, vilket vore katastrofalt ur klimatsynpunkt. Kanadas oljesand är världens näst största oljereserv efter Saudiarabien. Just nu är oljesanden svår att transportera, och därmed inte så lönsam, men oljeledningen skulle göra oljan lönsam och tillgänglig för världens största oljemarknad, vilket enligt den amerikanska klimatrörelsen vore ”game over för klimatet”

  Genom en kraftsamling från klimatrörelsen lyckades man skjuta oljeledningen på framtiden till efter presidentvalet, något som många tolkade som att byggnationen förmodligen inte skulle bli av så länge inte en republikan ersätter Obama. Men efter att republikanerna i budgetförhandlingarna krävde ett beslut tidigare än så är frågan nu tillbaka på agendan. Oljeledningen har redan de tillstånd den behöver för att byggas, endast presidenten kan stoppa byggandet. Nu har Barack Obama två månader på sig att fatta ett beslut. Stoppar han byggandet är det en stor seger för klimatet, men kommer vara svårt att motivera politiskt i ett land där många inte tror på klimatförändringarna, och där oljeledningen hade skapat tusentals jobb. Nu är det upp till bevis för Obama, kommer han våga stå upp för kommer han stå upp för klimatet, eller kommer han vika sig för att plocka hem extra väljarandelar inför valet 2012?

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.