Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Klimatministern i intervju: ”Jag och partiet lämnar regeringen om vi inte levererar”

    Klimatminister Romina Pourmokthari (L) sätter ned foten om klimatpolitiken i en sällsynt intervju med nyhetssajten Bloombergs. Regeringens samarbete med Sverigedemokraterna får inte leda till att klimatåtgärder blockeras, framhåller ministern. Avgång kan då bli ett alternativ.

    Bloombergs medarbetare Akshat Rathi grillar Sveriges unga minister rejält i ”Zero Podcast” gjord på engelska. Reportern konstaterar inledningsvis att en höger-liberal regering samarbetar med ett ytterhögerparti som knappt medger att det existerar en klimatkris orsakad av människan.

    Intervjuaren citerar, för att understryka förhållandet, SD:s nyvalda riksdagsledamot Elsa Widding, som under sin första dag i riksdagens talarstol deklarerade uppfattningen att det saknas klara vetenskapliga bevis för klimatkrisen. (Och som för övrigt också i samma debatt ansåg att utvecklingsländer bör få hjälp från den rika världen att bygga fler kolkraftverk).

    ”Stor debatt i partiet om samarbete med SD”

    Romina Pourmokthari medger att det var en mycket stor diskussion i hennes parti efter valet om det skulle vara lämpligt att ta stöd av SD för att skapa en majoritet för regeringen i riksdagen. Men hon pekar på situationen med hoppande majoriteter och svag beslutskraft under den tidigare röd-gröna minoritetsregeringens gångna fyra år. Och att samarbetet med SD omfattar sakfrågor som migration, ekonomi och energisystem.

    Hon pressas av intervjuaren på hur hon ser på läget om regeringen på grund av sitt samarbete med SD inte kan genomföra klimatåtgärder, som man trots allt säger sig vilja prioritera.

    Ministern svarar så här, enligt Bloombergs egen utskrift:

    Om det blir så att jag som klimat- och miljöminister inte kan skapa den förändring jag vill se, då kommer jag att lämna regeringen och mitt parti kommer att lämna regeringen.

    Men samtidigt påpekar Romina Pourmokthari att majoritetssamarbetet är känsligt även för regeringens stödparti:

    Situationen är densamma för SD. Det är inte okontroversiellt för dem att ha släppt fram en liberal, ung kvinna som klimat- och miljöminister – få av deras väljare lär vara glada över detta. Men, naturligtvis, vi är olika partier, och du ska inte rösta på mig om du delar deras värderingar.

    I intervjun framhåller klimatministern att regeringspartierna och SD trots allt ”respekterar den överenskommelse man träffat.” Hon namnger inte Tidöavtalet, men syftar av allt att döma på dokumentet.

    Stora möjligheter för SD att sabotera regeringens klimatarbete

    Klimatministern har i tidigare intervjuer betonat att regeringen står bakom riksdagens klimatpolitiska beslut – även om man för en politik som leder till att etappmålet för 2030 med största sannolikhet inte uppnås. Och konstaterar bland annat att klimatlagarna stöds av alla riksdagspartier, utom SD.

    Det har dock visat sig, vilket bland andra SMB redogjort för, att Tidöavtalet innehåller en rad skrivningar som ger Sverigedemokraterna stort inflytande även över klimatpolitiken. Och SD har gjort klart att klimatet och miljön är underordnade andra frågor, som exempelvis diesel- och bensinpriserna.

    Man driver nu linjen att reduktionsplikten, inblandningen av biodrivmedel i fossilt bränsle, ska sänkas till noll nästa år. Partiets klimatpolitiske talesperson Martin Kinnunen har även uttalat att det kan vara värt att Sverige får betala framtida bötesbelopp till EU för missade utsläppsmål, hellre än att genomföra utsläppsminskningar.

    En oklarhet har också uppstått inom klimatministerns eget parti. Medan Pourmokthari har hävdat att Sverigedemokraterna står utanför arbetet med klimatfrågan, säger hennes partiledare Johan Pehrson att SD bör vara med.

    Och det finns mycket att göra. Senare detta år ska till exempel regeringen lägga fram sin reviderade version av den klimatpolitiska handlingsplanen som ska peka ut de åtgärder som krävs för att uppfylla klimatlagen, och göra Sverige utsläppsfritt (eller så kallad nettonollutsläppare) år 2045.

    Det återstår alltså att se om regeringens möjlighet att leverera inom miljö- och klimatområdet störs så mycket av samarbetspartiet SD att klimatministern får anledning att sätta sitt hot om avgång i verket.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.